Fiala so Zelenským hovorili aj o azyle pre ruských dezertérov

Témou rokovania medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérmi Česka, Poľska a Slovinska bola aj možnosť ponúknuť azyl ruským vojakom, ktorí odmietnu bojovať proti Ukrajine a dezertujú. V stredu to na tlačovej konferencii povedal predseda vlády ČR Petr Fiala, informoval server Novinky.cz.

16.03.2022 15:43
debata (4)

„Rozprávali sme sa o niektorých veľmi konkrétnych krokoch – napríklad, že by sa z hľadiska dlhodobého vývoja mohla vytvoriť koalícia štátov, nielen z EÚ alebo NATO, ktoré by poskytovali azyl vojakom Ruskej federácie, ktorí sa rozhodnú nebojovať a dezertujú,“ povedal Fiala.

Ukrajinská strana predložila svoj návrh na vylepšenie a prehĺbenie sankcií. Tieto podnety budú podľa Fialu odovzdané na rokovaní Európskej rady.

Ukrajina bude aj naďalej potrebovať rýchle a veľké dodávky zbraní, dodal Fiala, pričom spomenul najmä protitankové a protilietadlové strely.

Premiér v tejto súvislosti poznamenal, že ak budú mať Ukrajinci dostatok týchto striel, budú v podstate sami schopní zaistiť si tzv. bezletovú zónu, o vytvorenie ktorej opakovane žiadali NATO.

Sankcie, ktoré boli doteraz prijaté, podľa Fialu fungujú a zvyšujú šancu na diplomatické riešenie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer v Kyjeve rokoval s Petrom Fialom, Mateuszom Morawieckym a Janezom Janšom, ktorí pricestovali do hlavného mesta Ukrajiny vlakom. Za Poľsko sa na rokovaní zúčastnil aj vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski.

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) do Kyjeva necestoval. Bezpečnostné zložky mu to vyslovene neodporúčali. Pre TASR to uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine