Šéf ukrajinských železníc o ceste premiérov do Kyjeva: Dôležitá, ale naivná

Cesta trojice európskych premiérov do bojujúceho Kyjeva bola "naivná", pre Ukrajinu ale zároveň veľmi dôležitá, myslí si šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin. Povedal to v rozhovore s televíznou stanicou CNN.

17.03.2022 08:00
Kramatorsk, železnice Foto: ,
Ľudia kráčajú, aby stihli posledný vlak a odišli z Kramatorska na západnú Ukrajinu v nedeľu 13. marca 2022.
debata (29)

Vyjadriť osobne podporu ukrajinskej vláde a Ukrajincom do Kyjeva v utorok prišli český premiér Petr Fiala a jeho kolegovia z Poľska a Slovinska.

„Bolo to pre nás skutočne dôležité, aj keď to bolo naivné,“ vyjadril svoje presvedčenie Kamyšin, ktorého prekvapilo, že ministerskí predsedovia o svojej ceste vlakom verejne informovali dlho predtým, než dorazili do ukrajinskej metropoly. „Mlčal som o ich tajomstve, ale keď som videl, že niečo zverejnili na internete, prekvapilo ma to. Nerozumel som tomu.“

Ukrajina, Zelenskyj, Fiala, Kaczynski Čítajte viac Odvážna, riskantná či strelená. Svet hodnotí návštevu troch premiérov v Kyjeve

Počas cesty sa na sociálnych sieťach vyjadrili tak poľský premiér Mateusz Morawiecki, ako aj Fiala.

„Cieľom návštevy je vyjadriť jednoznačnú podporu Európskej únie Ukrajine a jej slobode a nezávislosti,“ tweetoval okrem iného český premiér.

Tomu, že si politici k ceste vybrali vlak, Kamyšin rozumie. „Každý šikovný človek by si v týchto dňoch vybral vlak skôr ako auto. Aj keď sa všade bombarduje, sú teraz stanice a vlaky najbezpečnejšie miesta v krajine,“ poznamenáva s vedomím toho, že v stredu ráno ruská bomba zasiahla stanicu v Záporoží.

Eduard Heger Čítajte viac Korčok bráni premiéra: Neschoval sa. Heger: Už sa stalo, čo mám robiť. Matovič: Ja by som šiel

Politici podľa neho išli bežnou trasou a v bežnom vlaku, ktorý bol však vybavený štyrmi najnovšími lôžkovými vozňami železníc. Jedinými ďalšími cestujúcimi boli členovia delegácie alebo ochranka, popisuje.

So svojimi kolegami Kamyšin sa v posledných týždňoch snaží, aby zabezpečil prevádzku železníc po celej krajine. Obáva sa, že vedenie ukrajinských dráh môže byť terčom ruských bômb, a preto vraj ani svojim deťom nehovorí, kde práve je.

„Neprezrádzajte svoju polohu,“ znie jeho odporúčanie. „Nemôžem ale dávať pokyny premiérom,“ dodáva.

VIDEO: Heger vysvetlil, prečo necestoval do Kyjeva: Už sa stalo, čo mám robiť.

Video
29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine