Krajiny EÚ vyhostili 20 ruských diplomatov

Bulharsko vyhostilo desať ruských diplomatov akreditovaných v krajine. Podľa ministerstva zahraničia v Sofii pôsobili v rozpore s viedenským dohovorom o diplomatických vzťahoch.

18.03.2022 12:02 , aktualizované: 15:17
debata

Na opustenie Bulharska majú 72 hodín, uviedla dnes bulharská agentúra BGNES.

Ide o ďalší z radu vyhostení ruských diplomatických pracovníkov z balkánskej krajiny. Naposledy začiatkom marca boli za nežiaduce osoby označení dvaja ruskí diplomati, ktorých bulharské úrady obvinili zo špionáže.

česko rusko ambasáda Čítajte viac Moskva varuje Slovensko: Vyhostenie diplomatov nezostane bez odpovede

K vyhosteniu ruských diplomatov pristúpili aj Lotyšsko, Estónsko a Litva. Spolu vykázali desať diplomatov. V piatok to oznámili ministerstvá zahraničných vecí pobaltských štátov. Litva vyhostila štyroch ruských diplomatov, Lotyšsko a Estónsko po troch.

Lotyšský Minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs napísal na sociálnej sieti Twitter, že ruskí diplomati boli vyhostení v rámci koordinovaného postupu pre „aktivity, ktoré sú v rozpore s ich diplomatickým štatútom, berúc tiež do úvahy prebiehajúcu ruskú agresiu na Ukrajine“.

Solidarita s Ukrajinou

Estónske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyhostilo troch ruských vyslancov pretože „priamo a aktívne podkopávali bezpečnosť Estónska a šírili propagandu ospravedlňujúcu vojenské činy Ruska“.

Litva vyhostila štyroch ruských diplomatov a uviedla, že sa tak stalo „v solidarite s Ukrajinou“. Agentúra Reuters informuje, že ruské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ neposkytlo stanovisko k týmto krokom.

Vyhostenie svojich pracovníkov z Bulharska potvrdilo ruské veľvyslanectvo v Sofii. „Považujeme to za krajne nepriateľský akt a vyhradzujeme si právo na odvetu,“ uviedla podľa agentúry TASS veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová. Rusko obvykle reaguje vyhostením zodpovedajúceho počtu diplomatov danej krajiny akreditovaných v Moskve.

Bulharsko, ktoré je členskou krajinou Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie, po začatí ruskej invázie na Ukrajinu zintenzívnilo vyšetrovanie týkajúce sa národnej bezpečnosti, pripomína agentúra Reuters.

Bulharsko s Ruskom udržuje široké ekonomické a kultúrne styky, ale od roku 2019 tieto vzťahy poškodzujú špionážne aféry. Vlani v apríli Sofia vyhostila šesť Rusov kvôli podozreniu, že boli zapojení do výbuchov v muničných skladoch v rokoch 2011 až 2020. Cieľom týchto akcií bolo podľa Bulharska zastaviť dodávky munície Ukrajine a Gruzínsku.

Bulharsko explózia obete podnik Čítajte viac Útočili Rusi aj v Bulharsku? Cieľom boli sklady, z ktorých prúdili zbrane na Ukrajinu
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Bulharsko #vyhostenie ruských diplomatov