Vrchol propagandy. Putin za jasotu 80-tisíc divákov velebil ruských vojakov

Ruský prezident Vladimír Putin označil záchranu ľudí pred genocídou za hlavný dôvod "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine, čo je oficiálny kremeľský termín pre inváziu, ktorú ruské ozbrojené sily na Putinov rozkaz začali 24. februára.

18.03.2022 15:40
putin Foto:
Vladimir Putin zdraví v piatok 18. marca 2022 v Moskve ľudí počas svojho prejavu na koncerte k ôsmemu výročiu anektovaniu ukrajinského Krymu a Sevastopoľu.
debata (517)

Televízia Rossija 24 po niekoľkých minútach priamy prenos Putinovho prejavu na moskovskom štadióne Lužniki prerušila a pokračovala vysielaním záberov vlasteneckého koncertu z tohto štadióna, kde asi 80 000 Moskovčanov oslavovalo výročie pripojenia anektovaného ukrajinského polostrova Krym.

„Museli sme dostať Krym a Sevastopoľ z ponižujúceho postavenia, v ktorom boli v cudzom štáte,“ povedal Putin za jasotu publika. Rusko podľa neho postupovalo správne, keď sa postavilo proti ukrajinskému „neonacizmu a krajnému nacionalizmu“.

Prenos vrátila. Aj s ováciami

„Práve zbaviť ľudí utrpenia, genocídy je základnou, hlavnou príčinou, hnacím motorom a cieľom vojenskej operácie, ktorú sme začali v Donbase a na Ukrajine. Práve v tom spočíva cieľ,“ vyhlásil Putin. Zároveň pochválil ruských vojakov, ako statočne a obetavo na Ukrajine bojujú.

Náhle prerušenie Putinovho prejavu televízie Rossija 24 nevysvetlila, upozornil denník Kommersant. Neskôr televízia Putinov prejav znova odvysielala, tentoraz aj s ováciami. „Spôsobila to technická závada na serveri,“ uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

O tom, že Putin začal hovoriť v Lužnikách, informovala agentúra TASS v miernom predstihu pred tým, než sa zábery objavili v internetovom vysielaní stanice.

Futbalový štadión Lužniki je s kapacitou 81 000 divákov pokladaný za najväčší v Európe. Ďalších 10-tisíc Moskovčanov bolo dnes podľa televízie pred štadiónom. Okrem ruskej hymny a vlasteneckých piesní zaznela aj ruská verzia hitu Bruce Springsteana Born in the USA, dofarbená refrénom „Narodil som sa v Sovietskom zväze, vyrobený v ZSSR“.

Ukrajina Rusko Vojna mariupol Čítajte viac 23. deň: Z obliehaných ukrajinských miest sa evakuovalo vyše 9000 ľudí
517 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine