Bývalý predstaviteľ Kremľa odstúpil po kritike vojny na Ukrajine z postu

Bývalý ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, ktorý sa vyslovil voči ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine, odstúpil z postu šéfa prestížnej vedecko-technologickej nadácie Skolkovo po tom, ako ho poslanec vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak obvinil, že je "zradcom národa" a koná "v záujme nepriateľa" a žiadal jeho prepustenie z funkcie. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

18.03.2022 17:28
debata (6)

Dvorkovič (49), ktorý bol podpredsedom ruskej vlády v rokoch 2012–2018, tento týždeň v rozhovore pre americký magazín Mother Jones uviedol: „Vojny sú najhoršou z vecí, akým možno v živote čeliť… vrátane tejto vojny.“ „V myšlienkach som s civilistami na Ukrajine.“ dodal.

Bývalý poradca Kremľa Dvorkovič pôsobil ako šéf nadácie Skolkovo od roku 2018. Nadácia Skolkovo sídli na predmestí Moskvy a sama seba prirovnáva k ruskej obdobe amerického Silicon Valley.

To, že sa Dvorkovič rozhodol z pozície predsedu odstúpiť, informovala nadácia Skolkovo vo svojom piatkovom vyhlásení. Reutersu sa ho so žiadosťou o vyjadrenie nepodarilo bezprostredne zastihnúť.

Igor Šuvalov, predseda správnej rady tejto nadácie, zdôvodnil Dvorkovičovo odstúpenie tým, že „za súčasných okolností“ nedokázal skĺbiť svoje povinnosti v nadácii s postom predsedu Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE), ktorej šéfom naďalej zostáva.

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom stredajšom prejave obhajoval vojenskú taktiku na Ukrajine a odsúdil „zradcov národa“ s tým, že jeho krajina potrebuje „prirodzenú a nevyhnutnú očistu spoločnosti“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine