Rakúsko sa vracia k rúškam pre vysoký počet nákaz koronavírusom

V Rakúsku sa pre vysoký počet nakazených v polovici budúceho týždňa vráti povinnosť nosiť respirátor triedy FFP2 vo vnútorných priestoroch.

19.03.2022 06:55
debata (2)

Oznámil to v piatok rakúsky minister zdravotníctva Johannes Rauch s tým, že podrobnosti oznámia neskôr. Zrušenie veľkej časti zostávajúcich opatrení proti pandémii COVIDU-19 zo začiatku mesiaca podľa neho prišlo príliš skoro. V deväťmiliónovej alpskej republike teraz počty nových prípadov koronavírusovej nákazy prekračujú 50 000 denne.

Rakúska vláda zrušila väčšinu zvyšných protiepidemických opatrení 5. marca. Odvtedy nie je pri vstupe do krajiny potrebný doklad o očkovaní, o prekonaní choroby či negatívny test na COVID-19. Gastronomické podniky môžu mať otvorené aj v noci a nutnosť nosiť respirátor zostala zachovaná iba vo verejnej doprave, v supermarketoch či v nemocniciach.

Vláda nutnosť opätovného sprísnenia opatrení zdôvodňuje preťaženosťou personálu v zdravotníckych zariadeniach kvôli veľkému počtu pacientov. Rauch konštatoval, že prognózy sa od schválenia rozvoľnenia opäť zhoršili. Aj v najbližších dvoch týždňoch sa očakávajú denné počty nakazených nad 50-tisíc. Pôvodne sa pritom očakávalo, že čísla budú klesať. „To sa nepotvrdilo, to sa zmenilo, a síce výrazne,“ pripustil Rauch, citovaný agentúrou APA.

V piatok v Rakúsku úrady evidovali 51 112 novo nakazených. Hospitalizovaných je 3 048 covidových pacientov, z toho 207 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Rúšková povinnosť v interiéroch bude stanovené vo veľmi presnom nariadení, ktoré bude vyhlásené do stredy, uistil Rauch. Podľa neho je zmysluplné nosiť respirátor všade tam, kde je to možné, teda napríklad aj na pracovisku. S ministrom školstva Martinom Polaschekom bude treba prerokovať, či sa rúšková povinnosť znovu zavedie v školách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #koronavírus