Rusi použili hypersonické strely Kinžal. Obrana proti nim nie je

Hypersonické zbrane považujú odborníci za faktor, ktorý by mohol narušiť či zmeniť súčasnú globálnu vojenskú rovnováhu.

19.03.2022 11:12
Rusko, Ukrajina, Kindžal
Na fotografii zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva obrany ruská stíhačka MiG-31 s raketou Kindžal štartuje z leteckej základne Hemeimeem v Sýrii 25. júna 2021.
debata (276)

Hypersonické zbrane sa pohybujú aspoň päťkrát väčšou rýchlosť než zvuk. Môžu preniknúť až do vesmíru, väčšinou ale ich let prebieha v zemskej atmosfére. Tieto zbrane vyvíja v posledných rokoch Rusko, USA, Čína aj niektoré ďalšie krajiny.

Existuje niekoľko typov vyvíjaných protilodných či protizemných striel či bezpilotných lietadiel, z ktorých niektoré už boli úspešne testované. Podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej dobe neexistuje účinná obrana, niektorí sa však domnievajú, že tieto zbrane nie sú dostatočne presné.

VIDEO: Takto štartuje ruská hypersonická raketa Zirkón (video Ministerstva obrany Ruskej federácie z minulého roka).

Video

Vďaka svojej veľmi vysokej rýchlosti, pohybu v atmosfére a schopnosti manévrovania sú hypersonické rakety súčasnými systémami protiraketovej obrany prakticky neodhaliteľné. Na ich pohon sa využívajú jednoduché reaktívne motory, respektíve varianty scramjet s nadzvukovým spaľovaním. Hypersonické rakety môžu niesť jadrové aj konvenčné hlavice. Podľa niektorých názorov môže vývoj novej generácie hypersonických zbraní narušiť či zmeniť súčasnú globálnu vojenskú rovnováhu. V súčasnosti je známych niekoľko vyvíjaných hypersonických lietadiel a striel v rôznych krajinách.

276 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #kinžal #hypersonické rakety