Pápež zverejnil dokument o reforme inštitúcií Svätej stolice

Vatikán v sobotu zverejnil dlhoočakávaný dokument venovaný reforme inštitúcií Svätej stolice, ktorú inicioval pápež František. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o súčasť Františkových snáh o reformu rozbujnenej a neefektívnej vatikánskej byrokracie.

19.03.2022 17:26
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata

Zverejnená apoštolská konštitúcia s názvom Praedicate Evangelium (Ohlasovanie evanjelia) vstúpi do platnosti 5. júna; nahradí tak predchádzajúci dokument upravujúci fungovanie Rímskej kúrie, ktorý v roku 1988 vydal vtedajší pápež Ján Pavol II.

Podľa tlačového strediska Vatikánu dňom začiatku platnosti novej konštitúcie „nadobudne akt reformy Rímskej kúrie kompletnú formu,“ uvádza spravodajský server Vatican News.

Novovydaný dokument bude podrobnejšie prestavený na pondelkovej tlačovej konferencii vo Vatikáne. Apoštolská konštitúcia má 54 strán a zatiaľ je k dispozícii len v taliančine.

Agentúra AP uvádza, že pápež František už od svojho zvolenia presadzuje reformu vatikánskych inštitúcií a úradov. S prípravou reformy mu pomáhala poradná skupina zložená z kardinálov, ktorá sa touto otázkou zaoberala na pravidelných zasadnutiach. Veľká časť reformných návrhov sa už od začiatku Františkovho pontifikátu postupne zrealizovala a zavedenie novej konštitúcie má celý proces oficiálne zavŕšiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Svätá stolica