25. deň: Pred vojnou utieklo už desať miliónov Ukrajincov. Mariupoľ je takmer zničený

Ostreľovanie ukrajinských miest pokračuje. Ruská armáda v Mariupole bombardovala školu, kde sa ukrývalo 400 ľudí. Agentúra OSN pre ľudské práva potvrdila doteraz 902 civilných obetí a 1 459 zranených. Ukrajina potvrdila 56 mŕtvych seniorov z útoku na opatrovateľský dom. Ruské sily zničili aj významnú oceliareň.

20.03.2022 06:45 , aktualizované: 22:05
ukrajina mariupol Foto:
Zničené divadlo v Mariupole po bombardovaní 17. marca 2022
debata (1872)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 25. deň
  • Ruský útok na domov dôchodcov v Luhansku si vyžiadal 56 životov
  • Ruská armáda v Mariupole bombardovala školu, kde sa ukrývalo 400 ľudí
  • Pri ostreľovaní bytovky v Charkove zahynulo najmenej päť civilistov
  • Ruské sily zničili veľký metalurgický kombinát Azovstaľ v Mariupole
  • Rusko opäť použilo hypersonické rakety
  • V kryte pod zbombardovaným divadlom v Mariupole zrejme naďalej zostáva asi 1000 ľudí
  • Z domovov utieklo už desať miliónov Ukrajincov, viac než štvrtina populácie
mier-ukrajine-2

VIDEO: Útok ruských vrtuľníkov na ukrajinské pozície, brániacich sa Ukrajincov prezentuje Ministerstvo obrany Ruskej federácie ako „ukrajinských nacionalistov“.

Video

22:05*** Z ukrajinských miest sa v nedeľu podarilo prostredníctvom humanitárnych koridorov evakuovať 7 295 ľudí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú. Je to o niečo viac ako v sobotu, kedy bolo evakuovaných 6 623 osôb. Pôvodne bolo dnes plánované otvorenie siedmich humanitárnych koridorov, ktorými mali byť evakuovaní civilisti z miest ostreľovaných ruskou armádou, nakoniec fungovali len štyri.

Z Rusmi obliehaného mesta Mariupoľ sa dnes podarilo evakuovať 3 985 ľudí, ktorí zamierili do Záporožia. Ukrajinská vláda plánuje k mestu v pondelok vyslať takmer 50 autobusov, ktoré sa budú podieľať na ďalších evakuáciách. (čtk)

21:44 Ruská novinárka a televízna produkčná Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok s protivojnovým transparentom vtrhla do hlavného vysielania ruskej štátnej televízie, vyzvala svojich spoluobčanov, aby odsúdili ruskú inváziu na Ukrajine. Ovsjannikovová to uviedla v rozhovore s americkou televíznou stanicou ABC News. Rusi podľa nej správanie ruských bezpečnostných zložiek na Ukrajine nepodporujú.

„Je to Putinova vojna, nie je to vojna ruského ľudu,“ vyhlásila novinárka. Rusko sa podľa nej teraz nachádza vo veľmi „temnom a náročnom období“. „Každý, kto má nejaký názor a chce. aby bol vypočutý, to ale musí urobiť. To je veľmi dôležité,“ vyzvala spoluobčanov.

21:36 Snímky zbombardovaného predmestia Kyjeva.

21:10 Britský premiér Boris Johnson v telefonáte ukrajinskému prezidentovi sľúbil, že Británia navýši vojenskú, ekonomickú a diplomatickú pomoc Ukrajine. Predseda britskej vlády o tom informoval na svojom twitteri.

„Dnes popoludní som hovoril s prezidentom Zelenským, aby som mu vyložil, ako budem tento týždeň pracovať na presadzovaní záujmov Ukrajiny na stretnutiach NATO a skupiny G7. Spojené kráľovstvo bude naďalej posilňovať vojenskú, ekonomickú a diplomatickú podporu, aby pomohlo ukončiť tento hrozný konflikt,“ uviedol Johnson.

20:39 Mestská rada Mariupoľa zverejnila vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že obyvateľov mesta evakuujú do Ruska proti ich vôli. „Okupanti nútia ľudí odísť z Ukrajiny do Ruska. V priebehu uplynulého týždňa niekoľko tisíc obyvateľov Mariupoľa odviezli na ruské územie," konštatuje vyhlásenie.

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v nedeľu uviedli, že z Mariupoľa od 5. marca evakuovali 2 973 ľudí, vrátane 541 ľudí, ktorých evakuovali za uplynulých 24 hodín. Podľa vyhlásenia mestskej rady Mariupoľa ruskí vojaci kontrolujú mobilné telefóny a doklady evakuovaných ľudí a potom ich posielajú do „odľahlých miest v Rusku".

Ukrajinská poslankyňa Inna Sovsunová pre britskú rozhlasovú stanicu Times Radio uviedla, že podľa starostu a mestskej rady Mariupoľa obyvatelia mesta, ktorých odvážajú do Ruska, idú do takzvaných filtračných táborov a „potom ich premiestňujú do veľmi vzdialených oblastí Ruska, kde ich nútia podpisovať dokumenty, že tam zostanú dva alebo tri roky a budú tam pracovať bez nároku na odmenu".

20:17 Francúzsko zmrazilo na svojom území majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Vyhlásil to v nedeľu minister financií Bruno Le Maire vo francúzskej televízii. TASR správu prevzala z AFP. „Imobilizovali sme 150 miliónov eur na účtoch jednotlivcov, úverové linky vo Francúzsku a vo francúzskych ústavoch,“ povedal Le Maire.

Okrem toho Francúzsko na svojom území zmrazilo zhruba 390 nehnuteľností v hodnote 539 miliónov eur a zabavilo dve jachty v hodnote 150 miliónov eur, informoval Le Maire. „Celkovo ide o takmer 850 miliónov eur v aktívach patriacich ruským oligarchom.“ (tasr)

19:49 V dôsledku nedeľného leteckého náletu ruských vojsk v Žytomyrskej oblasti utrpeli zranenia traja ľudia, poškodených bolo 13 budov. Informuje o tom ukrajinská agentúra Interfax.

19:40 Zdroje z Ruska potvrdili, že v bojoch o obliehané ukrajinské mesto Mariupol zahynul zástupca veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily, kapitán Andrej Palij. TASR správu prevzala z televízie BBC. Smrť Andreja Palija ako prvá ohlásila ukrajinská armáda, avšak túto informáciu nebolo možné bezprostredne overiť. V priebehu nedele však správu potvrdili tri zdroje z Ruska.

Najskôr to bol Konstantin Carenko, predstaviteľ vojenského námorného učilišťa v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý o smrti svojho priateľa Andreja Palija písal na ruskej sociálnej sieti Vkontakte. Rovnakú informáciu potom zverejnila aj sevastopolská senátorka Jekaterina Albatajevová, podľa ktorej kapitán prvého stupňa Andrej Palij padol „v boji za oslobodenie Mariupolu od nacistov“.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v nedeľu informoval, že počas bojov na Ukrajine zahynulo od 24. februára už šesť ruských generálov a desiatky ďalších vysokých dôstojníkov ruských inváznych síl.

19:28 Zelenskyj vyzval v nedeľu Izrael, aby upustil od svojich snáh o zachovanie neutrálneho postoja k vojne na Ukrajine. Zároveň vyzval izraelskú vládu, aby poskytla Kyjevu pomoc v boji proti ruskej agresii. Zelenskyj to uviedol vo svojom krátkom videopríhovore k poslancom izraelského parlamentu, informovala agentúra AFP. Počas svojho vystúpenia viackrát prirovnal ruský útok voči Ukrajine k holokaustu.

„Môžeme sa vás opýtať, prečo nemôžeme od vás dostávať zbrane, prečo Izrael neuvalil tvrdé sankcie na Rusko alebo prečo nevyvíja tlak na ruskú podnikateľskú sféru,“ povedal ukrajinský prezident. V súvislosti s možnými dodávkami zbraní ocenil izraelské systémy protivzdušnej obrany, ktoré sú podľa Zelenského najlepšie na svete.

18:55 Ruská polícia zadržala v nedeľu najmenej 937 ľudí, ktorí po celej krajine vyjadrovali nesúhlas s vojnou na Ukrajine. Podľa nezávislej ruskej monitorovacej organizácie OVD-Info sa protivojnové protesty v priebehu nedele konali v 38 ruských mestách vrátane Moskvy, Petrohradu, Jekaterinburgu, Nižného Novgorodu a Vladivostoku.

OVD-Info uvádza, že od 24. februára, keď sa začala ruská vojenská agresia voči Ukrajine, bolo v Rusku zaznamenaných už viac než 15 000 prípadov zatknutých demonštrantov, ktorí vyjadrovali odpor proti vojne na Ukrajine. Niektorí z protestujúcich však boli zatknutí už niekoľkokrát. (tasr/dpa)

18:40 Ukrajinský prezident Zelenskyj je pripravený rokovať so svojím ruským náprotivkom Putinom. Súčasne varoval, že ak pokusy o vyjednávanie zlyhajú, mohlo by to znamenať „tretiu svetovú vojnu“. Zelenskyj to dnes vyhlásil v rozhovore s americkou CNN.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj varoval pred treťou svetovou vojnou, ak zlyhajú pokusy o vyjednávanie

18:08 Vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré už obsadili ruské invázne sily, sa v nedeľu konali protesty miestnych obyvateľov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce demonštrácie v mestách Cherson, Kachovka, Berďansk či Enerhodar, informuje stanica BBC.

Podľa BBC išlo zrejme o pokojné protesty. Objavili sa však aj správy, že na niektorých z nich zasahovali ruskí vojaci. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach ich zachytili pri tom, ako napríklad v meste Enerhodar zatýkajú ľudí a rozháňajú davy zhromaždených.

Starosta Enerhodaru Dmytro Orlov zároveň ruské sily obvinil z toho, že uniesli jeho jeho zástupcu, Ivana Samojďuka. „Nevieme, v akom je stave… od včera s ním nemáme kontakt,“ povedal Orlov prostredníctvom aplikácie Telegram.

18:00 Približne 20 000 ľudí sa v nedeľu podľa odhadov polície zúčastnilo na protivojnovom koncerte, ktorý sa konal v centre Berlína. Zhromaždení mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty odsudzujúce ruskú inváziu na Ukrajine, informuje agentúra Reuters.

Koncert sa konal pri Brandenburskej bráne, ktorá sa v časoch studenej vojny stala symbolom rozdeleného Nemecka. Mnohí z účinkujúcich mali oblečené šaty v odtieňoch modrej a žltej farby, aby tak prejavili solidaritu s napadnutou Ukrajinou.

Vystúpenie ukrajinskej speváčky Džamaly, ktorá v roku 2016 zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia so skladbou „1944“, sa premietalo na veľkej obrazovke. „Myslím, že keby sa všetci hudobníci spojili, bola by to najsilnejšia armáda sveta, ktorá by bojovala za mier,“ povedala speváčka zhromaždenému davu.

17:36 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Ukrajina a Rusko sú blízko dohody o „základných otázkach" a vyjednávania pokračujú. Šéf tureckej diplomacie uviedol, že jeho krajina je v kontakte s oboma stranami a koná ako „sprostredkovateľ". Čavušoglu konštatoval, že výmenou za svoju neutralitu Ukrajina žiada, aby Turecko, Nemecko a päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN pôsobili ako garanti. Čavušoglu tento týždeň navštívil Rusko aj Ukrajinu, aby sa stretol so svojimi náprotivkami.

Turecko má blízko k Rusku aj k Ukrajine. Ankara má úzke vzťahy s Moskvou v oblasti energetiky a obchodu. Turecko však kritizovalo ruskú okupáciu Krymu a zdôrazňuje dôležitosť územnej integrity Ukrajiny. (sita)

17:19 V libanonskom hlavnom meste Bejrúte pred pobočkou OSN demonštrovali desiatky ľudí na podporu Ruska vo vojne na Ukrajine, píše agentúra AP. Demonštranti tvrdia, že Moskva vyslala vojakov na Ukrajinu iba preto, aby chránila rusky hovoriacich obyvateľov, ktorí osem rokov čelia útokom.

Dnešného zhromaždenia v Bejrúte sa podľa AP zúčastnilo zhruba 150 Libanoncov, Sýrčanov a Rusov.

17:02 Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine už najmenej 902 civilistov a ďalších 1459 utrpelo zranenia. Informoval o tom v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, uviedol denník The Guardian. Nová bilancia zahŕňa obete, ktoré OSN zdokumentovala od 24. februára do sobotňajšej polnoci.

Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov počas bojov v Mariupole zahynulo už vyše 2500 civilistov.

Väčšina z vyše 900 obetí, ktoré doposiaľ zdokumentovala OSN, zahynula v dôsledku nasadenia výbušných zbraní, predovšetkým pri ostreľovaní ťažkým delostrelectvom a raketami alebo pri leteckých útokoch.

Podľa ukrajinskej vlády je počet zabitých ukrajinských civilistov „oveľa vyšší“ než počet padlých vojakov ukrajinskej armády, uvádza Sky News. Ukrajinská generálna prokuratúra zatiaľ eviduje 112 zabitých detí. (tasr)

17:00 V bratislavskom humanitárnom centre dochádzajú potraviny. Prosia o pomoc, ešte v nedeľu do deviatej večer. Od rána je tam obrovský rad.

Humanitárne centrum v Auparku Čítajte viac Zúfalá prosba z humanitného centra: Míňajú sa nám potraviny pre utečencov, prineste, čo môžete

16:30 Ruské jednotky sa na Ukrajine stretávajú s ťažkými stratami a nedarí sa im dobývať väčšie mestá, avšak bombardovanie obyvateľov sa stupňuje a mohlo by pokračovať ďalšie týždne alebo aj mesiace, vyplýva z najnovších hodnotení analytikov a činiteľov v Spojených štátoch a Británii. Podľa denníka The New York Times sa na Západe rodí konsenzus, že konflikt po 25 dňoch prechádza do krvavej patovej situácie.

vojna na ukrajine, Čítajte viac Čo hrozí na Ukrajine? Krvavý pat trvajúci mesiace

16:10 Ozbrojené sily Ukrajiny od začiatku ruskej invázie podľa Štátnej kyjevskej konštrukčnej kancelárie LUČ uskutočnili desiatky presných úderov raketami R624 Vilcha. Podľa konštrukčnej kancelárie je potvrdené, že zničili desiatky obrnených vozidiel, systémov protivzdušnej obrany, prostriedkov rádioelektronického boja a mobilných vojenských stanovíšť. Informuje o tom český spravodajský portál iDNES.

Prvá verzia ukrajinskej rakety R624 Vilcha má bojovú hlavicu s hmotnosťou 250 kilogramov a dolet 70 kilometrov. Modernizovaná verzia R624M Vilcha-M má hmotnosť hlavice zníženú na 170 kilogramov, čo umožnilo zvýšiť dolet na 110 kilometrov. Raketa má okrem inerciálnej navigácie aj systém satelitnej navigácie GPS. Pred ruskou inváziou na Ukrajinu prejavili záujem o raketomety Vilcha Spojené arabské emiráty a Egypt.

15:58 Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie prezidenta Vladimíra Putina, aby mohli byť znovu obnovené vzťahy Moskvy so západnými krajinami. S odvolaním sa na tvrdenie ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Ruské elity chcú odstaviť Putina, tvrdí ukrajinská rozviedka

15:42 V dôsledku vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už približne 10 miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny. Oznámil to v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, aj vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území.

Podľa nedeľňajšej aktualizovanej bilancie UNHCR od začiatku ruskej agresie 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3 389 044 ľudí. Len od soboty sa ich počet zvýšil o ďalších 60.352. Približne 90 percent z týchto utečencov tvoria ženy a deti, keďže muži vo veku 18–60 rokov sú povinní slúžiť v armáde a nesmú opúšťať krajinu.

Detský fond UNICEF uvádza, že medzi ukrajinskými utečencami, ktorí sa uchýlili do zahraničia, je viac než 1,5 milióna detí. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo do susedných štátov aj zhruba 162 000 občanov tretích krajín. (tasr/afp)

15:11 Pápež František odsúdil pokračujúcu „násilnú agresiu proti Ukrajine“, ktorú označil za ničím neospravedlniteľný a nezmyselný masaker. Vyzval pritom medzinárodné spoločenstvo, aby sa pričinilo o ukončenie tejto „odpornej vojny“, informoval spravodajský server Vatican News.

František upozornil na to, že aj tento týždeň na Ukrajine „padali rakety a bomby na civilistov, starých ľudí, deti a tehotné matky“. Pripomenul pri tom svoju sobotňajšiu návštevu v rímskej nemocnici Bambino Gesú, v ktorej sa lieči aj 19 detí z Ukrajiny. „Bol som sa pozrieť na zranené deti tu v Ríme. Jednému chýba ruka, druhé má poranenú hlavu… Nevinné deti,“ povedala hlava katolíckej cirkvi.

Zároveň vyjadrila ľútosť nad osudom miliónov ukrajinských utečencov a nad tými obyvateľmi Ukrajiny, ktorí nemali šancu utiecť a sú ponechaní napospas bombám. „Nezabúdajme: je to kruté, neľudské a svätokrádežné!“ povedal František a vyzval veriacich, aby sa v tichosti pomodlili za trpiacich Ukrajincov. Súčasne ocenil všetky prejavy pomoci „zmučenému ukrajinskému ľudu“. (tasr)

15:00 Invázia Ruska na Ukrajinu tvrdo zasiahla tamojšiu ekonomiku. Podľa ukrajinského ministra financií Serhija Marčenka až 30 percent ekonomického systému krajiny prestalo fungovať. Uviedol to v sobotu v televíznom rozhovore. „Naše daňové príjmy nám neumožňujú pokryť naše potreby,“ vyhlásil Marčenko.

ECB Čítajte viac Invázia likviduje ukrajinskú ekonomiku, tretina skolabovala

14:39 Nákladné autá smerujúce z Poľska do Bieloruska vytvorili pred hraničným priechodom Koroszczyn 40-kilometrovú kolónu. Cestu totiž blokuje skupina protestujúcich, ktorí žiadajú zákaz obchodu s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom. Protestujúci, Ukrajinci a Poliaci, opakovane blokujú prístup k priechodu už približne dva týždne a žiadajú, aby Moskva ukončila svoju vojnu na Ukrajine. Najnovší protest s názvom „Nie obchodu s Ruskom!" sa začal v sobotu ráno.

Na prekročenie hraníc do Bieloruska v nedeľu ráno čakalo približne 950 nákladných automobilov, uviedol hovorca miestneho daňového úradu Michal Derus. Čakacia doba je 32 hodín, konštatoval. Cestu vedúcu k hraničnému priechodu uzavreli a polícia oddeľuje protestujúcich od nákladných áut, uviedla správa ciest. Nákladná preprava cez priechod Koroszczyn sa zvýšila po tom, ako v novembri minulého roka uzavreli poľský priechod do Bieloruska Kuznica. Dôvodom bolo to, že sa cez neho do Poľska snažili z Bieloruska dostať migranti z Blízkeho východu. (sita)

14:20 Prerušená výroba, nepravidelné dodávky, neistá budúcnosť. Toto zažívali viaceré slovenské automobilky, ktoré museli na jeseň v dôsledku nedostatku čipov niekoľkokrát pozastaviť výrobu vozidiel. Situácia sa môže teraz zopakovať a čipová kríza ešte viac prehĺbiť.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Dodávky vzácneho plynu z Odesy a Mariupoľa skolabovali. Čo to znamená pre autá či počítače?

14:13 Ostreľovanie Azovstaľu a rozsiahle škody v jeho areáli potvrdil aj poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, podľa ktorého prebiehajú boje o ovládnutie závodu medzi ukrajinskou armádou a ruskými vojakmi.

Generálny riaditeľ kombinátu Enver Ckitišvili taktiež potvrdil, že došlo k ostreľovaniu závodu, avšak neuviedol, aký je rozsah škôd. (tasr)

14:10 Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe. Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupoľ, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.

Podľa Vasylenkovej sa terčom ruského ostreľovania stal Metalurgický kombinát Azovstaľ ležiaci na predmestí Mariupoľa, ktorý obliehajú príslušníci ruských inváznych síl. „Ekonomické škody sú obrovské. Životné prostredie je zdevastované,“ napísala na Twitteri poslankyňa ukrajinského parlamentu za proeurópsku stranu Hlas. (tasr)

13:40 Podľa predstaviteľov ukrajinských ozbrojených síl počas ruskej invázie, ktorá sa začala pred viac ako tromi týždňami, už o život prišlo takmer 15-tisíc ruských vojakov. V aktualizácii na svojej facebookovej stránke ukrajinský generálny štáb uviedol, že za 25 dní bojov zabili 14 700 ruských vojakov. Informuje o tom spravodajský web BBC, ktorý však konštatuje, že tieto údaje nedokáže nezávisle overiť.

Predstavitelia amerického rezortu obrany odhadujú, že v bojoch zomrelo najmenej 7-tisíc ruských vojakov a do 21-tisíc bolo zranených. (sita)

13:13 Ukrajinské úrady uviedli, že príslušníci ruskej inváznej armády začali strieľať z tanku na domov dôchodcov na východe Ukrajiny, pričom zabili 56 ľudí. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá však túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa vyjadrenia Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP) sa terčom útoku „okupantov“ stal domov dôchodcov v meste Kreminna v Luhanskej oblasti.

Ruskí vojaci podľa nej začali budovu „cynicky a zámerne“ ostreľovať z tanku. „Jednoducho zamierili tank, pristavili ho pred budovu a spustili paľbu,“ uviedla SSSCIP, ktorá podlieha priamo ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Päťdesiatšesť obyvateľov domova podľa SSSCIP zomrelo priamo na mieste. Útok prežilo len 15 ľudí, ktorých ruskí „okupanti uniesli a odvliekli“ do neďalekého mesta Svatove, ktoré je pod kontrolou ruských vojsk, a umiestnili ich jednej z miestnych škôl. (tasr)

12:51 Z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ v priebehu uplynulého týždňa utieklo takmer 40-tisíc ľudí, čo je bezmála desať percent celkovej populácie 430-tisícového mesta. Informovali o tom úrady Mariupoľa. Mestská rada v nedeľu uviedla, že svojimi vlastnými autami sa evakuovalo 39 426 obyvateľov. Dodala, že evakuanti použili viac ako 8-tisíc vozidiel, ktorými prešli cez humanitárny koridor do mesta Záporožie.

Strategické mesto pri Azovskom mori, ktoré je obkľúčené ruskými vojakmi a už tri týždne čelí neúprosnému bombardovaniu­. (sita)

12:17 Taliansko poskytlo Slovensku technické vybavenie na vybudovanie stanového núdzového tábora v Michalovciach s kapacitou približne 250 ľudí. Odpovedalo tak na slovenskú žiadosť o pomoc v rámci mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany. Informovali o tom z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Tábor bude slúžiť na zvýšenie ubytovacích kapacít neďalekého veľkokapacitného centra v Michalovciach. „Pozostáva z ubytovacích stanov, spoločenského stanu, kuchyne, vykurovacích telies, osvetlenia, toaliet a spŕch. Vybudovaný stanový tábor v areáli jednej zo stredných škôl v Michalovciach môže poskytnúť núdzové ubytovanie pre približne 250 osôb,“ priblížili hasiči.

11:48 Predstavitelia ukrajinskej armády tvrdia, že jej sily zničili ruský 331. gardový výsadkový pluk Kostroma. V aktualizácii na facebookovej stránke ukrajinského generálneho štábu uviedli, že pluk bol zapojený do bojov v okolí Kyjeva, pričom zrážky s ukrajinskými vojakmi prežil iba jeden jeho príslušník.

Ukrajinský generálny štáb zároveň hovorí, že úrad veliteľa posádky v ruskom meste Belgorod vyšetruje desiatich vojakov 138. streleckej motorizovanej brigády, ktorí sa vzbúrili po veľkých stratách počas ofenzívy proti mestu Charkov na východe Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web BBC, ktorý však dodal, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

11:28 Z obkľúčeného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny, ktoré čelí opakovanému bombardovaniu, úrady evakuovali 71 sirôt. Guvernér Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj v nedeľu informoval, že 71 detí bezpečne evakuovali cez humanitárny koridor. Žyvyckyj na Facebooku napísal, že siroty prepravia do zahraničia, ale nekonkretizoval, do ktorej krajiny. Uviedol, že väčšina z týchto detí potrebuje stálu zdravotnícku starostlivosť­. (sita)

11:07 V sobotu prišlo na Slovensko 5 560 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 911 mužov, 2847 žien a 1802 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2009 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 265 policajtov, 61 hasičov, 125 colníkov, 406 vojakov, dvaja duchovní, 270 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek.

„Zároveň bolo vypravených 47 autobusov, ktoré prepravili 1720 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky a deväť vlakov s počtom cestujúcich 1296,“ priblížil rezort. V sobotu ubytovali 208 ľudí, zostáva tak 6124 voľných lôžok.

10:40 Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny. „Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Ruský rezort obrany dodal, že sklad bol využívaný predovšetkým na zásobovanie ukrajinských obrnených vozidiel operujúcich na juhu krajiny. (tasr/afp)

V sobotu strely zničili podzemný sklad ukrajinských rakiet a munície v Ivanofrankivskej oblasti.

Rusko, Ukrajina, Kindžal Čítajte viac Rusi použili hypersonické strely Kinžal. Obrana proti nim nie je

10:30 Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot prichádzajú na územie Slovenska. Na sociálnej sieti to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ako ďalej spresňuje, systém bude umiestnený dočasne na leteckej základni Sliač.

Systém protivzdušnej obrany Patriot. Čítajte viac Patriot prichádza na Slovensko

10:15 Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) rozhodla, že počas stanného práva bude zakázaná činnosť 11 politických strán s väzbami na Ruskú federáciu. Vo svojom najnovšom prejave zverejnenom v noci na nedeľu to podľa agentúry DPA oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každá aktivita politikov zameraná na rozkol alebo kolaboráciu nebude úspešná, ale sa dočká tvrdej odpovede,“ povedal Zelenskyj.

Medzi zakázané subjekty patria proruská a euroskeptická strany Opozičná platforma – Za život, ako aj Opozičný blok, ktoré sú zastúpené v parlamente. Aj ostatných deväť mimoparlamentných strán je považovaných za euroskeptické, antiliberálne alebo proruské.

9:47 Ukrajina v sobotu vyzvala Čínu, aby sa pridala k Západu a tiež odsúdila „ruské barbarstvo“. Spojené štáty predtým varovali Peking, že ho čakajú následky, ak podporí inváziu Moskvy na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Čína môže byť dôležitým prvkom v celosvetovom bezpečnostnom systéme, ak sa správne rozhodne a podporí koalíciu civilizovaného sveta a odsúdi ruské barbarstvo,“ napísal na Twitteri poradca prezidenta Mychajlo Podoľak. (tasr)

9:30 Tragédia na Ukrajine pripomína, že najmenej pripravení na vojnu bývajú civilisti. Aj preto v nej potom najviac trpia práve oni. Najmä ak mier trval dlho a vlády uverili, že potrvá večne. Stredná a západná Európa nezažili veľký ozbrojený konflikt už takmer 77 rokov. Zdal sa byť len prízrakom veľmi vzdialenej budúcnosti.

kryt, civilná obrana, plynová maska Čítajte viac V modernej vojne najviac riskujú civilisti

9:05 Úrady obkľúčeného mesta Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny uviedli, že ruská armáda zbombardovala umeleckú školu, v ktorej sa ukrývalo približne 400 ľudí. Miestne úrady v nedeľu oznámili, že budova školy je zničená a ľudia pravdepodobne zostali pod troskami. Správy o obetiach sa hneď neobjavili. (sita/ap)

Medzi ľuďmi, ktorí sa v budove ukrývali, boli podľa mestskej rady aj starci, ženy a deti. Prístavné mesto Mariupoľ, kde zostáva uväznených asi 400 000 ľudí, čelí ťažkému bombardovaniu, podľa ukrajinskej ombudsmanky bolo v meste poškodených či zničených 70 percent domov. (čtk)

8:51 Najmenej päť mŕtvych vrátane deväťročného chlapca si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Budova, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej oblasti Charkova, sa cieľom ostreľovania stala v noci na nedeľu a následne začala horieť, spresnila polícia. Na sociálnej sieti zverejnila aj fotografiu, na ktorej vidieť, ako z niekoľkých podlaží bytovky stúpa dym a takmer všetky okná tabule sú rozbité, píše DPA.

8:16 Predstavitelia Mariupolu hlásia približne 2 500 mŕtvych, skutočný počet ale môže byť ešte vyšší, pretože počítanie obetí, ktorých telá často ležia v uliciach, znemožňuje neustále ostreľovanie.

Záchranári stále pátrajú po ľuďoch, ktorí možno prežili v mariupolskom divadle. To bolo v stredu takmer zničené pravdepodobne ruským náletom. Moskva popiera, že by divadlo zasiahla alebo že by sa zameriavala na civilistov, hoci v Mariupole bolo mnoho útokov na nevojenské objekty.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Vadyma Denysenka sa bojovalo aj o veľkú miestnu oceliareň Azovstal. Poslankyňa Lesja Vasylenková na twitteri zdieľala snímky, ktoré údajne ukazujú výbuchy v areáli oceliarne. „Jedna z najväčších metalurgických tovární v Európe zničená,“ napísala ku klipu, v ktorom sú vidieť tri explózie a oblaky dymu nad priemyselným komplexom.

Podľa starostu Mariupolu v meste prebiehajú pouličné boje. Miestny policajt vo videu overenom agentúrou AP vyhlásil, že mesto bude „vymazané z povrchu zemského“, a prosil prezidentov Spojených štátov a Francúzska, aby Ukrajine poslali protiletecké systémy. Podobné slová o devastácii mesta zaznievajú v posledných dňoch aj od ľudí, ktorým sa z neho podarilo utiecť.

Ukrajinská ombudsmanka oznámila, že v Mariupole je poškodených približne 70 percent domov. Ruskí vojaci sa v posledných dňoch tlačia hlbšie do centra obliehaného mesta, z ktorého podľa Kyjeva násilím odvliekli do Ruska tisíce občanov Ukrajiny. Podľa ruských tlačových agentúr išlo o utečencov, veľké svetové médiá neboli schopné situáciu objasniť.

7:59 Pracovníci bieloruských železníc bližšie neupresneným spôsobom prerušili železničné spojenie medzi Bieloruskom a Ukrajinou. Uviedol to v sobotu šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin, podľa ktorého ruská armáda touto cestou už nebude môcť dovážať na Ukrajinu posily a vybavenie. Informovala o tom agentúra Unian. Kamyšyn povedal, že predtým apeloval na bieloruských železničiarov, aby „neplnili zločinné príkazy“ a nenechávali jazdiť ruské vojenské vlaky na Ukrajinu.

„Dnes (v sobotu) môžem povedať, že neexistuje železničné spojenie medzi Bieloruskom a Ukrajinou,“ dodal s tým, že je pracovníkom bieloruských železníc vďačný. Podrobnosti oznámiť nechcel.

O prerušení spojenia medzi Bieloruskom a Ukrajinou informoval aj poradca bieloruskej opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanouskej Franak Viačorka. „Hrdinovia! Bieloruskí železničiari narušili železničné spojenie s Ukrajinou tak, aby sa vlaky s ruským vybavením nemohli presúvať na Ukrajinu,“ na twitteri. Informácie nebolo možné overiť z iných zdrojov.

Hoci bieloruský vodca Alexander Lukašenko poskytol ruskej armáde bieloruské územie pre inváziu na Ukrajinu, priame zapojenie bieloruských vojakov do bojov v susednej krajine doteraz odmieta.

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupol sa zapíše do histórie „vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda“. „Robiť mierumilovnému mestu to, čo robia okupanti, je teror, na ktorý si bude ľudstvo pamätať celé nasledujúce storočia,“ uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Zelenskyj povedal Ukrajincom, že prebiehajúce rokovania s Ruskom „nie sú jednoduché ani príjemné, ale sú nutné“. Dodal, že o priebehu týchto rozhovorov sa v sobotu rozprával s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„Ukrajina sa vždy snažila o mierové riešenie. Okrem toho, aj teraz máme záujem o mier,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Ruská armáda dokonca na niektorých miestach ani neodnáša telá svojich vojakov, povedal Ukrajincom Zelenskyj.

„Na miestach, kde sú obzvlášť kruté boje, sa telá ruských vojakov hromadia popri našej obrannej línii. A nikto tieto telá neodnáša,“ informoval Zelenskyj. Opísal boj neďaleko mesta Čornobajivka na juhu, kde si ukrajinské sily udržiavajú pozície a šesťkrát odrazili Rusov, ktorí jednoducho „stále posielajú svojich ľudí na smrť“.

Z Mariupolu obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4 128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

„Okupanti nútia ľudí opustiť Ukrajinu a ísť na ruské územie,“ uviedla radnica vo vyhlásení. „Okupanti protiprávne brali ľudí z mariupolského obvodu Levoberežnyj a z úkrytu v budove športového klubu, kde sa pred neustálym bombardovaním ukrývalo vyše tisíc ľudí (väčšinou ženy a deti),“ dodala radnica.

Ruské sily sa pretlačili hlbšie do ostreľovaného prístavného mesta, kde aj v sobotu prebiehali ťažké boje a spôsobili zatvorenie veľkého oceliarskeho podniku. Miestne úrady prosia Západ o ďalšiu pomoc.

Pád Mariupola, jedného z miest najhoršieho utrpenia v tejto vojne, by znamenal veľký bojový úspech pre Rusov, ktorým sa ani po vyše troch týždňoch bojov nepodarilo ovládnuť veľké mestá. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára a ide o najväčšiu pozemnú inváziu v Európe od druhej svetovej vojny.

„Zomierajú deti, starší ľudia. Mesto je zničené a je vymazané z tváre Zeme,“ povedal policajný predstaviteľ Mariupola Michail Veršnin na ulici posiatej troskami, vo videu adresovanom západným lídrom. Pravosť videa overila agentúra Associated Press (AP).

Mariupol už tri týždne ostreľujú ruské sily, ktoré ho úplne obkľúčili. Z mesta sa podľa tamojších úradov podarilo utiecť tisíckam ľudí, stále je tam však vyše 300 000 ľudí, ktorým sa čoraz rýchlejšie míňajú potravinové zásoby aj lieky, pričom Rusko blokuje dodávky humanitárnej pomoci do mesta, pripomína BBC.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine