Na pohrebe známeho rabína sa v Izraeli zúčastnilo pol milióna ľudí

Pohrebu prominentného izraelského rabína sa v nedeľu v ultraortodoxnom meste Bnei Brak pri Tel Avive zúčastnilo okolo pol milióna smútiacich, informuje agentúra Reuters. Rabín Chaim Kanievsky, ktorý bol odborníkom na židovské právo, zomrel v piatok vo veku 94 rokov.

20.03.2022 21:03
izrael Bnei Brak Chaim Kanievsky Foto: ,
Pohreb prominentného izraelského rabína v meste Bnei Brak pri Tel Avive. 20. marec 2022
debata

Izraelský premiér Naftali Bennett rabínovu smrť na twitteri označil za „obrovskú stratu pre židovský ľud“. Vyzval smútiaci, aby sa „nezhlukovali a netlačili“.

Odhady počtu účastníkov smútočného sprievodu sa rôznia. Agentúra Reuters s odkazom na políciu píše, že dav tvorilo okolo pol milióna ľudí. Podľa spravodajského webu The Times of Israel však smútiacich mohlo byť až 750 000. Polícia v okolí cintorína rozmiestnila zátarasy, aby obmedzila počet účastníkov. Na miesto posledného odpočinku telo doviezol čierny pohrebný automobil.

O niekoľko hodín skôr polícia uzavrela diaľnice okolo Bnei Braku pre bežnú dopravu, aby uvoľnila cestu autobusom, ktoré do mesta privážali smútiaci. Záchranné zložky boli uvedené do pohotovosti kvôli obavám z tlačenice.

Kanievsky sa narodil v bieloruskom Pinsku a do vtedajšej Britom ovládanej Palestíny sa presťahoval ako dieťa. Bol jedným z mála zvyšných vodcov ultraortodoxnej židovskej komunity v Izraeli, ktorí sa narodili pred holokaustom. Na začiatku pandémie covidu-19 vzdoroval vládnym nariadeniam, keď trval na tom, že ultraortodoxné školy by mali zostať otvorené. Neskôr od tohto postoja ustúpil a povedal, že ochrana ľudského života je prednejšia ako tradičné zvyky, píše Reuters.

Ultraortodoxní židia tvoria zhruba 12 percent izraelskej populácie, ktorá má približne 9,4 milióna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #pohreb #tel aviv #rabín