Posledný diplomat EÚ opustil Mariupoľ: Videl som hrôzy

Ukrajinský Mariupoľ sa zaradil medzi mestá, ktoré úplne zničila vojna. Po návrate do vlasti to povedal grécky generálny konzul Manolis Andrulakis.

21.03.2022 05:43
Ukrajina Rusko Vojna mariupol Foto:
Divadlo zničené po bombardovaní v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol na pobreží Azovského mora vo štvrtok 17. marca 2022.
debata (111)

Ruskými silami obliehané mesto opustil ako posledný diplomat zastupujúci krajinu EÚ. Podľa svojich slov tam videl hrôzy, ktoré nikomu nepraje uvidieť. Informuje o tom agentúra Reuters.

Andrulakis pomáhal zo zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ evakuovať desiatky gréckych občanov a ľudí gréckeho pôvodu. Mariupoľ opustil v utorok a po štvordňovej ceste cez Ukrajinu prešiel cez Moldavsko do Rumunska spolu s ďalšími desiatimi gréckymi štátnymi príslušníkmi.

„Dúfam, že nikto nikdy neuvidí, čo som videl,“ povedal Andrulakis po prílete do Atén, kde ho privítala jeho rodina. „Mariupoľ bude na zozname miest, ktoré boli úplne zničené vojnou; nemusím ich menovať, sú to Guernica, Coventry, Halab, Groznyj, Leningrad,“ uviedol. Podľa gréckeho ministerstva zahraničných vecí Andrulakis Mariupoľ opustil ako posledný diplomat z krajiny EÚ.

Mariupoľ zažíva najintenzívnejšie bombardovanie od začiatku invázie. V meste uviazla väčšina z približne 400 000 obyvateľov, nefungujú tam dodávky elektriny ani tepla, je problém s nedostatkom vody, potravín a liekov. Podľa ukrajinskej ombudsmanky bolo v meste zničených 70 percent domov. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom prejave vyhlásil, že ruské obliehanie Mariupoľu je vojnový zločin, ktorý sa bude pripomínať po stáročia.

Od zahájenia ruského útoku na Mariupoľ bolo zabitých najmenej desať etnických Grékov a niekoľko ich bolo zranených. Grécko má v oblasti rozsiahlu komunitu krajanov a ľudí s gréckym pôvodom. Viac ako 150 gréckych občanov, posádok plavidiel a etnických Grékov bolo z regiónu podľa gréckeho ministerstva zahraničia evakuovaných.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine