Pád lietadla so 132 ľuďmi na palube v Číne zrejme nikto neprežil

Na mieste pondelňajšej havárie lietadla spoločnosti China Eastern so 132 ľuďmi na palube sa našli jeho trosky, avšak zatiaľ žiadni preživší. Podľa agentúry AP o tom v utorok ráno, viac ako 18 hodín po nešťastí, informovala štátna televízia CCTV.

21.03.2022 09:32 , aktualizované: 22.03.2022 06:29
pád lietadla Foto:
Trosky Boeingu 737, ktorý sa zrútil v zalesnenej horskej oblasti pri čínskom meste Wu-čou v pondelok 21. marca 2022.
debata (13)

Boeing 737–800 sa zrútil v zalesnenej horskej oblasti pri meste Wu-čou v regióne Kuang-si počas letu z mesta Kchun-ming ležiaceho v provincii Jün-nan do priemyselnej metropoly Kuang-čou (Kanton).

Agentúra Sinchua s odvolaním sa na záchranárov uviedla, že náraz lietadla vytvoril na úbočí hory hlbokú jamu. Tiež informovala, že čierne skrinky zaznamenávajúce letové údaje a komunikáciu posádky v kokpite sa budú hľadať aj s pomocou dronov.

Podľa údajov webovej stránky FlightRadar24.com sa let China Eastern 5735 nachádzal vo výške približne deväť kilometrov, keď okolo 14.20 h miestneho času začal prudko a rýchlo klesať. Klesanie sa zastavilo vo výške asi 2,5 kilometra, potom lietadlo nakrátko mierne nabralo výšku a následne opäť klesalo. Stroj prestal vysielať dáta 96 sekúnd po tom, čo začal klesať.

Čínske média pôvodne informovali o 133 ľuďoch na palube. CAAC však údaj spresnil s tým, že na palube lietadla bolo v čase nehody 123 pasažierov a deväť členov posádky. O páde ako prvé informovali čínske médiá, medzičasom však informáciu potvrdila aj čínska letecká spoločnosť, ktorej lietadlo patrilo.

„Môžeme potvrdiť, že lietadlo sa zrútilo,“ uviedla China Eastern Airlines vo vyhlásení. Zároveň zverejnila telefónne číslo určené pre príbuzných ľudí, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube lietadla.

Bezprostredne po nehode nebol známy počet obetí ani ranených. CAAC na miesto pádu vyslal záchranný tím. Čínske médiá s odvolaním sa na jedného zo záchranárov uviedli, že pri nehode prišlo k úplnému zničeniu lietadla a na mieste nenašli nič, čo by nasvedčovalo, že nehodu niekto prežil. Po jeho páde vypukol rozsiahli požiar, ktorý podľa agentúry AP zachytili aj satelity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Nehoda šokovala aj prezidenta

Čínsky prezident Si Ťin-pching uviedol, že je „šokovaný“ nehodou lietadla a vyzval na vyšetrenie tohto incidentu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

„Sme šokovaní zo správy o nehode (letu) MU5735 spoločnosti China Eastern,“ citovala čínska štátna televízia CCTV slová Si Ťin-pchinga. Ten podľa CCTV vyzval na vyvinutie veľkej snahy pri záchrannej operácii a vyšetrenie nehody. Úrady majú podľa neho spustiť reakciu na núdzovú situáciu a čím skôr zistiť príčiny, pre ktoré k nehode došlo.

Podľa britskej spoločnosti OAG, ktorá sa venuje zberu dát v globálnej leteckej doprave, sú aerolínie China Eastern Airlines šiestou najväčšou leteckou spoločnosťou na svete podľa týždennej plánovej prepravnej kapacity a najväčšou leteckou spoločnosťou v Číne. Bezpečnosť čínskeho leteckého priemyslu patrí medzi najlepšie na svete.

K leteckej nehode podobných rozmerov tam prišlo naposledy v roku 2010, keď zahynulo 44 z 96 pasažierov regionálneho letu spoločnosti Henan Airlines. To sa pre zlú viditeľnosti zrútilo, keď prichádzalo na letisko v I-čchune.

K najhoršej leteckej katastrofe prišlo v Číne podľa Reuters v roku 1994, keď sa zrútilo lietadlo Tupolev Tu-154 leteckej spoločnosti China Northwest Airlines. Pri tejto nehode zahynulo všetkých 160 ľudí, ktorí sa nachádzali na palube.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Boeing #pád lietadla