Babiša obžalovali v kauze Čapí hnízdo

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch podal žalobu na bývalého českého premiéra Andreja Babiša (ANO). Spolu s ním v kauze Čapí hnízdo obžaloval aj jeho bývalú poradkyňu Janu Nagyovú. Informovala o tom televízia ČT24.

21.03.2022 12:48 , aktualizované: 12:59
Český premiér Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (3)

Správu pre český Deník N potvrdila prokuratúra. Prípadom sa bude zaoberať Mestský súd v Prahe. Babiš sa podľa obžaloby dopustil dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov Európskej únie.

Český expremiér vinu dlhodobo odmieta. Celú kauzu označuje ako vykonštruovaný a účelový pokus, ktorý má za cieľ ukončiť jeho pôsobenie v politike. Dotačný prípad Čapí hnízdo pokračuje už tretie volebné obdobie.

Českí poslanci 3. marca vydali poslanca Babiša na trestné stíhanie. Expremiér pred rokovaním Snemovne povedal, že sa po vecnej stránke tomuto kroku nebráni, ale trval na tom, že stíhanie je účelové. Babiš bol v tejto kauze stíhaný už skôr, ale nová Snemovňa, ktorá vzišla z volieb, musela rozhodnúť znova, pretože Babiš získal s novým mandátom poslaneckú imunitu.

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov. Pred získaním európskej dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov agropotravinársky holding Agrofert. Ten by však na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal.

babiš Čítajte aj Snemovňa schválila vydanie Babiša na stíhanie v kauze Čapí hnízdo
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo