Poľsko chce zmenu ústavy, aby mohlo navýšiť obranu a konfiškovať majetky Rusov

Poľská vláda chce zmeniť ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a konfiškovať majetky ruských oligarchov kvôli invázii Ruska na Ukrajinu. Informoval o tom dnes podľa agentúry Reuters hovorca vlády.

21.03.2022 14:50
debata (12)

Poľský zákon o obrane vlasti schválený tento mesiac hovorí, že výdavky krajiny na obranu vzrastú na tri percentá HDP, čo by ale mohlo viesť k prekročeniu rozpočtových limitov zakotvených v ústave. „Poľská armáda musí byť okamžite vybavená podľa najvyšších štandardov, a preto jednou z navrhovaných zmien ústavy bude vylúčenie výdavkov na armádu a vojenskú výzbroj zo stropu verejného dlhu,“ povedal hovorca vlády Piotr Müller.

Druhou témou, ktorá si vyžaduje zmenu ústavy, je možnosť konfiškovania majetku ruských oligarchov a firiem podporujúcich ruskú inváziu na Ukrajinu. Peniaze by potom mohli byť podľa Müllera použité na humanitárnu pomoc. Vláda chce tiež dodatočne zdaniť firmy, ktoré naďalej pôsobia v Rusku. „Diskusia o týchto otázkach sa začala a my dúfame, že tieto návrhy budú prijaté. Sme otvorení debate,“ dodal hovorca.

Poľsko, vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Poliakom ruská agresia drása nervy, ožívajú spomienky

Pre zmenu ústavy je nevyhnutná dvojtretinová väčšina v Sejme a absolútna väčšina v Senáte, v ktorom majú prevahu opoziční zákonodarcovia, takže návrhy konzervatívnej vlády budú potrebovať podporu iných politických strán.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes podľa Reuters tiež vyzval Švajčiarsko, aby zmrazilo bankové účty ruských oligarchov a skonfiškovalo ich majetky. Urobil tak pri návšteve švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa vo Varšave. „Musia byť (účty) zmrazené, majetok ruských oligarchov vo Švajčiarsku musí byť zabavený a vyzval som prezidenta, aby dohliadol na to, že Švajčiarsko bude k tejto téme pristupovať rázne,“ vyhlásil Morawiecki na dnešnej tlačovej konferencii.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine