Dva týždne po napadnutí zomrel odsúdený korzický nacionalista Yvan Colonna

Na doživotie odsúdený korzický nacionalista Yvan Colonna zomrel v pondelok na následky svojich zranení zo začiatku marca. Šesťdesiatjedenročného aktivistu napadol spoluväzeň, tento útok na Korzike rozpútal rozsiahle protesty a nepokoje. O úmrtí prostredníctvom právneho zástupcu informovala Colonnova rodina.

21.03.2022 23:17
debata (5)

„Rodina Yvana Colonnu potvrdila, že zomrel dnes v nemocnici v Marseille. Požadujú, aby ľudia rešpektovali dobu smútku, a nebudú záležitosť komentovať,“ napísal ich právny zástupca.

Colonnu 2. marca pobodal a vážne zranil iný trestanec vo väznici vo francúzskom Arles. Aktivista bol odvtedy v kóme. Útok sa vyšetruje, podozrivý z činu je pred súdom. Francúzska justícia Colonnovi minulý týždeň kvôli zdravotnému stavu pozastavila trest.

Napadnutie Colonnu na Korzike zhoršilo už aj tak napäté vzťahy medzi nacionalistami a Parížom. Ostrov s historicky silným nacionalistickým hnutím po mnohých násilných demonštráciách a protestoch, ktoré si vyžiadali desiatky zranených, minulý týždeň navštívil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Podľa neho je vláda v Paríži pripravená na ústupky a rozšírenie autonómie.

Protestujúci okrem iného obvinili francúzske úrady, že Colonnu napriek jeho žiadostiam nepreviezli do väznice na Korzike. Darmanin pred týždňom v rozhovore uznal, že za útok nesie čiastočnú zodpovednosť štát, ktorý mal väzni zaistiť ochranu. Colonna si odpykával doživotný trest za vraždu prefekta Clauda Erignaca z roku 1998.

Korzika Čítajte viac Nepokoje na Korzike majú desiatky zranených, demonštranti útočia na vládne budovy
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Korzika #Yvan Colonna