Covidom sa nakazil už každý piaty Kórejčan, incidencia v Nemecku atakuje rekord

Počet ľudí, ktorí sa v Južnej Kórei nakazili koronavírusom, presiahol hranicu 10 miliónov, čo zodpovedá skoro pätine obyvateľov tejto ázijskej krajiny. Zdravotníci sa stretávajú s rastúcimi počtami pacientov v ťažkom stave, veľa práce majú aj krematória a pohrebné ústavy, píše agentúra Reuters. V Nemecku za posledný deň pribudlo 283 732 prípadov covidu.

23.03.2022 06:59 , aktualizované: 08:15
tokio, covid Foto:
Ľudia v respirátoroch kráčajú po ulici lemovanej barmi a reštauráciami v Tokiu v utorok 22. marca 2022.
debata (17)

Kórejská agentúra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) informovala, že za utorok v krajine pribudlo 490 881 novo nakazených, čo je druhý najvyšší počet od začiatku pandémie covidu-19. Celkový počet infikovaných k dnešku vzrástol na 10,427 milióna. V Kórei sa rozšíril silne nákazlivý variant omikron v situácii, keď krajina do značnej miery upustila od svojho predtým veľmi dôsledného systému trasovania a karantén. Zmiernila aj pravidlá pre dodržiavanie odstupu.

V krajine s asi 51,7 milióna obyvateľmi je proti covidu zaočkovaných 87 percent z nich, 63 percent dostalo aj posilňujúcu dávku.

Koronavírus / Zdravotníčka / Čítajte viac Na Slovensku pribudlo skoro 9000 prípadov nákazy koronavírusom a 28 obetí

V Kórei za posledný deň zomrelo 291 chorých s covidom, celková smrteľná bilancia sa tak zvýšila na 13 432. V piatok zomrelo 429 ľudí, čo bolo najviac počas jediného dňa. Reuters uvádza, že sa kvôli tomu zvýšil dopyt po pohrebných službách. Vláda sa obrátila na 60 krematórií, aby predĺžili prevádzkovú dobu a navýšila kapacitu. Úrady pripúšťajú, že aj tak existujú rozdiely medzi jednotlivými regiónmi, dlho sa na pohreb čaká napríklad v husto obývanej oblasti Soulu.

Počty pacientov v kritickom stave sa v posledných dvoch týždňoch pohybujú nad hranicou tisícky, ale zástupcovia ministerstva zdravotníctva upozorňujú, že začiatkom apríla by ich mohol byť aj dvojnásobok. Obsadených je asi 64 percent lôžok intenzívnej starostlivosti, pred dvoma týždňami to bolo 59 percent.

Nový Zéland uvoľňuje: Imunita ľudí je vysoká

Nový Zéland počas tohto týždňa uvoľní prísne pandemické opatrenia, pretože počty nových prípadov dosiahli vrchol a imunita populácie je na vysokej úrovni. Oznámila to novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Obmedzenia počtu osôb, ktoré sa môžu stretávať na otvorenom priestranstve, budú podľa Ardernovej zrušené v piatok. Počet ľudí na športových podujatiach a koncertoch tak už nebude obmedzený.

Od 4. apríla nebudú povinné potvrdenia o očkovaní a QR kódy a takisto sa zruší aj povinnosť zamestnancov dať sa zaočkovať. Povinné očkovanie bude zrušené aj pre policajtov, vojakov a pracovníkov v oblasti vzdelávania. V zdravotníctve a u pracovníkov pohraničnej stráže však zostáva v platnosti.

„Toto nie je koniec, no istým spôsobom je to nový začiatok,“ povedala Ardernová. Pripomenula, že Nový Zéland zaznamenal od začiatku pandémie viac ako 500 000 prípadov nákazy a len 177 úmrtí. Skutočný počet infekcií však podľa odborníkov môže byť až 1,7 milióna. „To spolu s 95 percentami plne zaočkovaných Novozélanďanov znamená, že teraz máme vyššiu úroveň kolektívnej imunity,“ povedala.

Krajina v utorok zaznamenala takmer 21 000 nových prípadov infekcie.

Incidencia v Nemecku atakuje rekord

V Nemecku za posledný deň pribudlo 283 732 prípadov koronavírusovej infekcie, informoval dnes Inštitút Roberta Kocha. Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet novo nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov počas jedného týždňa, vzrástla na 1 734,2 a priblížila sa k rekordnej hodnote 1 735,0, ktorú dosiahla v sobotu ráno.

V utorok pred týždňom testy odhalili 262 593 nových prípadov infekcie. Podľa odborníkov sú ale skutočné počty nakazených vyššie, pretože sa všetky nepodarí zachytiť a hygienici ľudí, ktorí s nakazenými prišli do styku, kontaktujú už len v obmedzenej miere, píše agentúra DPA.

Nakazil sa aj prezident

Za posledných 24 hodín zomrelo 329 ľudí s covidom, pred týždňom ich bolo 269.

V Nemecku 20. marca skončila väčšina zásadných opatrení. Už sú prakticky vyžadované len rúška a odstup. Svetová zdravotnícka organizácia v utorok túto krajinu aj ďalšie európske štáty kritizovala za príliš „brutálne“ ukončenie covidových obmedzení.

Koronavírusom sa nakazil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Podľa utorkového vyjadrenia prezidentskej kancelárie má len mierne príznaky covidu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #koronavírus