USA a spojenci zvažujú vylúčiť Rusko z G20, Putin sa na samit chystá

Spojené štáty a ich západní spojenci posudzujú, či by malo Rusko aj naďalej ostať súčasťou skupiny G20 v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajine. Informovala o tom v noci na stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, ktorý je súčasťou tejto diskusie.

23.03.2022 09:30 , aktualizované: 11:59
Rusko, Ukrajina, Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (81)

„Prebieha diskusia o tom, či je vhodné, aby Rusko bolo súčasťou G20. Ak Rusko ostatne jej členom, tak organizácia bude menej užitočná,“ uviedol zdroj zo skupiny G7 pre Reuters.

Tento zdroj upozorňuje, že snahu vylúčiť Rusko z G20 budú zrejme vetovať niektorí z iných členov tejto skupiny. S týmto návrhom môžu podľa neho nesúhlasiť napríklad Brazília, Čína či Juhoafrická republika. Reuters naznačuje, že krajiny skupiny G7 sa preto môžu rozhodnúť, že sa tento rok na summite G20 nezúčastnia.

Putin sa na samit chystá

Podľa ruskej veľvyslankyne v Indonézii Ľudmily Vorobiovovej sa však tento rok na summite G20 v Indonézii plánuje zúčastniť ruský prezident Vladimir Putin. Diplomatka to uviedla v reakcii na výzvy niektorých krajín na vylúčenie Ruska z G20.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac 28. deň: V Mariupole uviazlo 100-tisíc ľudí, Rusi zničili už 10 nemocníc

Poľsko v utorok totiž uviedlo, že navrhlo americkému ministerstvu obchodu, že v skupine G20 nahradí Rusko, pričom dostalo „pozitívnu odpoveď“.

Hovorca amerického ministerstva obchodu potvrdil, že minulý týždeň sa konalo stretnutie americkej ministerky obchodu Giny Raimondovej a poľského ministra hospodárskeho rozvoja a technológií Piotra Nowaka.

Už viac niet miesta pre Rusko

„(Raimondová) si s radosťou vypočula názory Poľska na viacero tém vrátane fungovania G20. Nevyjadrila však pozíciu vlády Spojených štátov na poľskú požiadavku týkajúcu sa G20,“ uviedol hovorca amerického rezortu.

Podľa agentúry AFP bude o členstve Ruska v skupine G20 diskutovať s americkými spojencami i prezident USA Joe Biden, ktorý tento týždeň navštívi Európu, kde sa zúčastní na summitoch NATO, Európskej únie i skupiny G7. Podľa poradcu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov Jakea Sullivana sa USA totiž domnievajú, že pre Rusko už viac niet miesta v medzinárodných inštitúciách a medzinárodnom spoločenstve.

Indonézske ministerstvo zahraničných vecí sa odmietlo vyjadriť k výzvam na vylúčenie Ruska, dodáva Reuters.

Petra Čakovská Čítajte viac Vojna zasiahne najslabších. Pomôže im štát?

Čína: Rusko je dôležitým členom

Čína označila v stredu Rusko za dôležitého člena skupiny G20. Urobila tak po tom, ako Spojené štáty hovorili o perspektívach možného vylúčenia Ruska z G20 v súvislosti inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„G20 je hlavným fórom pre medzinárodnú ekonomickú spoluprácu. Rusko je jej dôležitým členom a žiaden z členov nemá právo vylúčiť inú krajinu,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Čínsky rezort diplomacie k tomuto vyhláseniu pristúpil po tom, ako poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na utorkovej tlačovej konferencii naznačil, že USA sa postavia na čelo nátlaku v súvislosti s vylúčením Ruska z medzinárodných fór pre napadnutie susedného štátu. Podľa Sullivana sa USA totiž domnievajú, že pre Rusko už viac niet miesta v medzinárodných inštitúciách a medzinárodnom spoločenstve.

Čína podľa agentúry AFP poskytla Rusku, ktoré je pre inváziu na Ukrajinu stále viac izolované, určitú diplomatickú ochranu. Lídri Ruska i Číny vo februári uviedli, že vzťahy ich krajín sú „bez limitov“. Urobili tak po návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Rusko #USA #vojna na Ukrajine