Na Ukrajine sú domnelí zlodeji verejne priväzovaní k stĺpom

Na Ukrajine sa po ruskej invázii množia na sociálnych sieťach fotografie a videá zachytávajúce domnelých zlodejov či lupičov priviazaných k stĺpom verejného osvetlenia. Niektorí spútaní mladí muži mali dokonca stiahnuté nohavice.

23.03.2022 17:22
debata

Napríklad fotografie z Ľvova ukazujú trojicu žien priviazaných k pouličnej lampe, z ktorých jedna má na chrbte nalepenú ceduľu „Som zlodej“. Fotografie sa šíria aj prostredníctvom prokremeľských kanálov na sociálnej sieti Telegram, ktoré majú za cieľ vykresľovať ukrajinský národ v nepriaznivom svetle.

Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľov, aby nebrali spravodlivosť do vlastných rúk, ale aj na oficiálnych miestach sa pre takéto konanie nájde pochopenie. Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko uviedol, že polícia teraz na udržanie poriadku nestačí.

„Lupič musí pochopiť, že v každom prípade dostane to, čo si zaslúži. Najprv bude priviazaný k stĺpu a potom ho v každom prípade zavrú na desať rokov do väzenia,“ povedal začiatkom týždňa Denysenko.

Podľa neho má verejné zahanbenie na lupičov väčší účinok ako samotné trestné stíhanie. „Pochopia, že trest príde tu a teraz,“ dodal s tým, že ide navyše o „výchovné opatrenie“ pre všetkých ostatných.

debata chyba
Viac na túto tému: #zlodeji #Ukrajina