Lídri NATO sa dohodli na posilnení východného krídla aliancie

Lídri členských krajín NATO sa vo štvrtok dohodli na posilnení obrany východného krídla Aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z webovej stránky stanice BBC.

24.03.2022 10:40 , aktualizované: 17:08
NATO Summit G7 lídri Foto: ,
debata (238)

„Uskutočňujeme všetky kroky a prijímame rozhodnutia s cieľom zaistiť bezpečnosť a ochranu našich spojencov naprieč celou oblasťou,“ uviedli v spoločnom vyhlásení lídri členských krajín po štvrtkovom mimoriadnom summite v Bruseli.

NATO v reakcii na kroky Ruska aktivuje obranné plány, rozmiestňuje sily rýchlej reakcie NATO (NRF), umiestňuje 40-tisíc vojakov na východnom krídle Aliancie – spoločne s podporou leteckých a námorných síl. Členské krajiny takisto vytvoria štyri nové bojové skupiny vo východnej časti Aliancie v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku.

čaputová Čítajte viac Čaputová: Vojenská pomoc NATO Ukrajine musí byť preventívna a deeskalačná

Predstavitelia členských krajín NATO takisto odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu a ruského prezidenta Vladimira Putina vyzvali, aby vojnu okamžite zastavil a stiahol svoje vojenské sily z Ukrajiny. Bielorusko požiadali, aby zastavilo svoju spoluúčasť – na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z 2. marca, ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine.

Stoltenbergovi predĺžili funkčné obdobie

Summit dnes kvôli ruskej invázii na Ukrajinu tiež o rok, teda do septembra 2023, predĺžil mandát súčasného generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga.

Stoltenbergovo súčasné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka NATO vyprší 1. októbra a už do konca roka 2022 mal pôvodne nastúpiť na post guvernéra centrálnej banky vo svojom rodnom Nórsku. Keď sa Stoltenberga novinári v stredu spýtali, či zostane v NATO, generálny tajomník povedal, že takéto rozhodnutie je na členských krajinách Aliancie. Nemenované zdroje pre nórsku televíziu TV2 a denník Dagens Naeringsliv však uviedli, že Stoltenberg v NATO zostane dlhšie práve pre situáciu na Ukrajine.

NATO – čo to je, čomu slúži a ako pomáha

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

USA odmietajú dodať Ukrajine bojové lietadlá

Spojené štáty naďalej odmietajú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, a to napriek žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na štvrtkovom summite NATO. TASR prevzala správu od americkej televízie CNN.

Vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov pre CNN vo štvrtok povedal, že pozícia Washingtonu sa v tejto vecí nemení.

Washington nedávno uviedol, že je proti dodávke bojových lietadiel na Ukrajinu, pretože ruský prezident Putin by to mohol vnímať ako eskaláciu napätia zo strany Spojených štátov, informuje CNN.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj varoval lídrov Aliancie, že Rusko má v pláne ísť ďalej

Jednotku NATO v Bulharsku posilní 150 britských vojakov

Novú bojovú jednotku Severoatlantickej aliancie v Bulharsku posilní viac ako 150 britských vojakov. Vo štvrtok to oznámil bulharský premiér Kiril Petkov a dodal, že rozhovory o vojenskej podpore prebiehajú aj s Talianskom. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vojenská jednotka NATO v Bulharsku bude mať už viac ako tisíc vojakov, Spojené štáty ju podporia dodávkou obrnených bojových vozidiel Stryker.

„Spolu ukazujeme koordináciu a silu,“ povedal Petkov v Bruseli.

Chemické zbrane by zásadne zmenili vojnu

Stoltenberg pred mimoriadnym summitom lídrov NATO v Bruseli uviedol, že akékoľvek použitie chemických zbraní Ruskom v jeho vojne na Ukrajine by mohlo spôsobiť kontamináciu aj na území členských krajín Severoatlantickej aliancie.

„Akékoľvek použitie chemických zbraní by zásadne zmenilo povahu konfliktu – bolo by to do očí bijúce porušenie medzinárodného práva a bude to mať rozsiahle a závažné dôsledky,“ uviedol Stoltenberg

„Závažnosť použitia chemických zbraní sa, samozrejme, stáva ešte očividnejšou, keď si uvedomíme, že tu vždy existuje riziko kontaminácie… môžeme byť svedkami rozšírenia chemických látok aj na územie NATO,“ spresnil generálny tajomník organizácie NATO.

Stoltenberg však neuviedol, ako by na takýto útok reagovalo samotné NATO, všíma si DPA.

238 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #vojna na Ukrajine #summit NATO