Heger: Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku

Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, povedal v Bruseli pred začiatkom summitu Európskej rady (ER) premiér SR Eduard Heger s tým, že demokratický svet je najsilnejšia oblasť sveta, a mal by sa tak aj voči Rusku správať. TASR získala Hegerove vyjadrenia z oficiálneho livestreamu ER.

24.03.2022 16:56
debata (56)

„Od začiatku hovorím, že Európa v žiadnom prípade nemôže mať defenzívnu rétoriku. My, demokratický svet, sme najsilnejšia časť sveta, a tak sa musíme suverénne aj správať a musíme ukázať (ruskému prezidentovi) Vladimirovi Putinovi, že prekročil všetky červené čiary, tým že zaútočil na Ukrajinu, na demokratickú, suverénnu krajinu,“ povedal predseda vlády SR.

NATO – čo to je, čomu slúži a ako pomáha

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Heger ďalej ocenil závery štvrtkového summitu NATO, na ktorom sa členské krajiny dohodli pokračovať v podpore Ukrajiny. Pripomenul, že Slovensko Ukrajine „pomôže aj vojenskou technikou" vrátane systému S-300 v prípade, že zaň dostane od spojencov trvalú náhradu.

Slovensko bude na summite lobovať na za to, aby Brusel po vojne pomohol na Ukrajine zriadiť reformný tím, pokračoval Heger s tým, že by to bol „silný signál“ pre európsku perspektívu Ukrajiny, ktorá „potrebuje vidieť, že s ňou stále počítame a chceme ju v európskom spoločenstve“.

Slovensko na summit ďalej prináša aj tému výmeny ukrajinských hrivien za eurá, ktorú musí riešiť predovšetkým Európska komisia (EK), dodal Heger.

V Bruseli sa vo štvrtok uskutočnila vrcholná schôdzka členských krajín NATO. Stoltenberg na tlačovej konferencii uviedol, že veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Tod Wolters, aktivoval chemické, biologické, rádiologické a jadrové obranné prvky NATO. Aliancia sa zaviazala pomôcť Kyjevu s kybernetickou bezpečnosťou, ako aj s ochranou pred biologickými, chemickými a jadrovými hrozbami.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #summit NATO #Eduard Heger