Chránený Abramovič? WSJ tvrdí, že Zelenskyj žiadal jeho vyňatie zo sankcií

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedávnom telefonáte údajne poradil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, aby USA nezavádzali sankcie proti rusko-izraelskému miliardárovi Romanovi Abramovičovi. Podľa The Wall Street Journal (WSJ) to uviedli nemenovaní ľudia oboznámení so situáciou.

24.03.2022 18:49
Roman Abramovič Foto:
Roman Abramovič.
debata (15)

Majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea, ktorý je na sankčnom zozname Británie aj Európskej únie, by totiž podľa nich mohol byť prostredníkom medzi Ukrajinou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom a prispieť k vyjednaniu mieru.

Americké ministerstvo financií predtým tento mesiac podľa informácií denníka vypracovalo proti Abramovičovi zoznam sankcií. Keď ale mali byť oznámené, bezpečnostná rada Bieleho domu údajne ministerstvo vyzvala, aby tento krok ešte zdržalo.

Niekoľko úspešných ruských podnikateľov sa síce vyslovilo proti ruskej invázii na Ukrajinu, Abramovič je ale jediný oligarcha, ktorý verejne vyhlásil, že sa snaží prinútiť Moskvu k nájdeniu mierového riešenia konfliktu. Niekoľko dní po začatí ruskej invázie Abramovičova hovorkyňa oznámila, že podnikateľ ponúkol ukrajinskej vláde pomoc s „dosiahnutím mierového riešenia“.

Abramovič je bývalý ropný magnát a viac ako dve desaťročia udržuje tesné väzby s Kremľom, myslí si Británia a Európska únia. Okrem klubu Chelsea vlastní aj niekoľko megajácht alebo luxusných rezidencií v Británii i USA.

Jedným z ukrajinských predstaviteľov, ktorí sa obrátili na Abramoviča, je údajne filmový producent Oleksandr Rodňanskyj, otec Zelenského poradcu. Rodňanskyj je okrem toho zakladateľ televíznej stanice, ktorá vysielala programy so Zelenským v čase, keď pôsobil ako herec. Abramovič podľa zdroja WSJ Rodňanského pozná, pretože financoval niektoré jeho umelecké projekty v Rusku. Nie je však jasné, čo presne Abramovič urobil pre sprostredkovanie rozhovorov medzi znepriatelenými stranami, či sa mu podarilo hovoriť o vojne priamo s Putinom.

Mnohí ukrajinskí aj západní predstavitelia sú skeptickí, ako hlboko je Abramovič do mierových rozhovorov zahrnutý. Nemenovaní americkí predstavitelia, ktorých denník WSJ oslovil, zdôraznili, že podľa ich mienky Abramovič nie je vo vyjednávaní medzi ukrajinskou a ruskou vládou príliš nápomocný, čo podľa nich potvrdzuje aj hodnotenie rozviedok.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Abramovič #vojna na Ukrajine