Lídri EÚ opäť pohrozili Rusku, ale na ropnom embargu sa nezhodli

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie v piatok ráno pohrozili Rusku ďalšími robustnými sankciami za agresiu na Ukrajine, nezhodli sa však na diskutovanom embargu na dovoz ruských energií ani iných konkrétnych krokoch.

25.03.2022 05:10
Rusko, Ukrajina, summit, Joe Biden, Olaf Scholz Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (vpravo) položil ruku na plece nemeckého kancelára Olafa Scholza, keď prichádzal na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 24. marca 2022.
debata (75)

Rusko podľa nich musí prestať páchať vojnové zločiny a umožniť ľuďom z ostreľovaných miest odísť alebo do nich dostať humanitárnu pomoc. Lídri v záveroch prvého dňa bruselského summitu tiež sľúbili vytvorenie fondu solidarity pre Ukrajinu a ďalšiu podporu pre utečencov aj krajiny, ktoré ich prijímajú.

Únijný summit vo štvrtok večer nadviazal na vrcholné schôdzky NATO a skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7. Medzi lídrov EÚ zavítal americký prezident Joe Biden, ktorý chcel svojou návštevou ukázať jednotu Západu voči Moskve.

„Rusko vedie útoky proti civilnému obyvateľstvu a mieri na civilné objekty vrátane nemocníc, zdravotníckych zariadení, škôl a krytov. Tieto vojnové zločiny musia okamžite prestať. Ľudia, ktorí sú za ne zodpovední a ich spolupáchatelia budú pohnaní k zodpovednosti v súlade s medzinárodným právom,“ zhodli sa šéfovia dvadsaťsedmičky únijných krajín.

Európsky blok už proti Rusku zaviedol v koordinácii so západnými partnermi na čele s USA a Britániou štyri balíky sankcií a najmä lídri pobaltských krajín či Poľska hovorili pred summitom o ďalšom pritvrdení, ktoré by zasiahlo pre Moskvu kľúčový vývoz ropy či plynu. Skupina štátov na čele s Nemeckom však bola z ekonomických dôvodov proti. Prezidenti a premiéri sa nakoniec zhodli na tom, že je EÚ pripravená „rýchlo pristúpiť k ďalším koordinovaným robustným sankciám proti Rusku a Bielorusku, aby účinne prekazila ruské možnosti pokračovať v agresii“.

Vrcholní politici dvadsaťsedmičky vyzvali všetky krajiny, aby sa k sankciám pridali. Zároveň konštatovali, že sa EÚ zameria na to, ako prekaziť obchádzanie sankcií a odstráni ich slabé miesta.

K európskym lídrom počas večera prehovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Lídri krajín zopakovali svoje vyhlásenie z nedávneho neformálneho summitu vo Versailles a podporili snahu Ukrajiny o vstup do únie, vytúženej podpory rýchleho prijímacieho procesu sa však Kyjev od názorovo rozdelených členských štátov nedočkal.

Ich lídri ale sľúbili ďalšiu finančnú pomoc strádajúcej krajine a vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila ďalšie návrhy, ako pomôcť členským krajinám financovať zvládanie prílivu utečencov. Za mesiac od vypuknutia vojny odišli z Ukrajiny približne tri milióny ľudí, väčšina z nich do štátov východného krídla EÚ.

Summit sa tiež zaviazal zabezpečiť, aby na Ukrajinu prúdili neprerušované dodávky elektriny a plynu. Má k tomu pomôcť aj nedávna synchronizácia ukrajinskej rozvodnej siete s únijnou.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vojna na Ukrajine