Exšéf CIA: Putin musí byť zo svojej armády sklamaný

Ruský prezident Vladimir Putin „musí byť šokujúco sklamaný“ výkonom svojej armády. Myslí si to niekdajší riaditeľ americkej spravodajskej služby CIA Robert Gates.

25.03.2022 08:24
Robert Gates Foto: ,
Robert Gates
debata (109)

„Na Ukrajine vidíme brancov, ktorí nevedia, prečo tam sú. Nie sú veľmi dobre vycvičení a majú obrovské problémy s velením a riadením a taktiež neuveriteľne mizernú taktiku,“ poznamenal Gates.

VIDEO: Rosgvardija – Putinova osobná armáda
Rosgvardija – Putinova osobná armáda

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Po dvoch desaťročiach modernizácie a profesionalizácie sa Putinove sily ukazujú ako zle pripravené, zle koordinované a prekvapivo zastaviteľné. Rozsah doterajších strát ruských vojakov na Ukrajine nie je detailne známy. Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) odhaduje, že za prvé štyri týždne zahynulo 7-tisíc až 15-tisíc ruských vojakov, čo je potenciálne toľko, koľko Rusko stratilo počas celej 10-ročnej invázie v Afganistane.

Celkovo mohlo Rusko doteraz na bojisku prísť o 30-tisíc až 40-tisíc vojakov. Tento údaj pritom zahŕňa zabitých a zranených, ale aj zajatých a nezvestných vojakov.

ukrajina dym ostreľovanie Čítajte viac 30. deň: Rusko vraj dokončilo prvú fázu vojenskej operácie, teraz sa zamerá na Donbas
109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #CIA #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine