Zelenskyj Orbánovi: Viktor, musíš sa rozhodnúť. Vieš čo sa deje v Mariupole?

Ukrajinský prezident sa počas štvrtkového samitu EÚ prihovoril nielen spoločenstvu ako celku, ale osobne aj Maďarsku a jeho premiérovi Viktorovi Orbánovi.

25.03.2022 09:22 , aktualizované: 10:41
orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) hovorí s členom svojej delegácie pred mimoriadnym summitom NATO v Bruseli vo štvrtok 24. marca 2022.
debata (269)

Volodymyr Zelenskyj cez videoodkaz Orbánovi povedal, že sa musí rozhodnúť, na ktorej strane stojí. „Viktor, vieš, čo sa deje v Mariupole?“ spýtal sa maďarského šéfa vlády ukrajinský prezident.

Zelenskyj upriamil aj na krajiny, ktoré sa zdráhali prijať opatrenia na podporu jeho vlasti vo vojne proti Rusku, a to konkrétne Nemecko, Portugalsko a Írsko. Následne skritizoval Maďarsko za jeho neutrálny postoj: „Tu sa chcem zastaviť a byť úprimný. Raz a navždy sa musíte sami rozhodnúť, na koho strane ste“.

Pozrite sa na topánky

Maďarsko následne vyzval, aby prestalo váhať s prijatím sankcií či povolením prevozu zbraní smerujúcich na Ukrajinu cez svoje územie. V tejto súvislosti spomenul budapeštianske súsošie nazvané Topánky, ktoré je spomienkou na obete zastrelené v rokoch 1944–45 na brehu Dunaja príslušníkmi fašistických Šípových krížov.

Roman Abramovič Čítajte viac Chránený Abramovič? WSJ tvrdí, že Zelenskyj žiadal jeho vyňatie zo sankcií

„Pozrite sa na tie topánky a pochopíte, ako sa v dnešnom svete môže opäť odohrať masové zabíjanie. To je to, čo dnes robí Rusko,“ dodal ukrajinský prezident.

VIDEO: Budapešť – Topánky.

Požiadavky odmietol

Orbánov hovorca Bertalan Havasi neskôr uviedol, že predseda maďarskej vlády odmietol výzvy Zelenského, aby Maďarsko súhlasilo s rozšírením sankcií voči Rusku aj o energetický sektor a aby umožnilo prenos zbraní na Ukrajinu cez svoje územie. Informuje web infostart.hu.

„Viktor Orbán odmietol obe požiadavky, pretože sú v rozpore so záujmami Maďarska. Maďarsko sa nechce zapojiť do tejto vojny, preto nepustí transport zbraní cez svoje územie a nepošle na Ukrajinu zbrane. Pritom však pomôže ľuďom utekajúcim pred vojnou a poskytne im humanitárnu pomoc,“ podčiarkol hovorca.

V súvislosti s embargom na dovoz ropy a zemného plynu Havasi dodal, že to by znamenalo, že by maďarské rodiny platili cenu vojny.

Márki-Zay: Orbán robí hanbu

Záujmom každého je, aby sa rusko-ukrajinská vojna čo najskôr skončila. Na to je však potrebné aj to, aby Orbán ďalej nefinancoval „Putinovu vojnu“, uviedol na facebooku kandidát opozície na post premiéra v aprílových parlamentných voľbách Péter Márki-Zay.

„Viktor Orbán opäť urobil hanbu Maďarsku. Bolo by skutočne načase zvoliť si stranu: dnes je zrejmé, že jeho 12-ročná politika sa dostane na smetisko dejín. On (Orbán) sa dostal do izolácie, stratil svojich spojencov, v Európskej únii a v NATO ho vnímajú ako posledného Putinovho prívrženca,“ píše Márki-Zay.

Opozičný politik vyjadril súhlas so slovami ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a zdôraznil, že Maďarsko musí zodpovedať otázky: „Východ či Západ?“ a „Putin či Európa?“

Zelenskyj v príhovore k lídrom EÚ opísal aj skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine.

Následne však svojím charakteristickým priamočiarym spôsobom európskym lídrom odkázal, že konali príliš neskoro na to, aby Rusko zastavili, približuje stanica BBC.

Emmanuel, verím, že sa nás zastaneš

„Uvalili ste sankcie, sme vďační. Sú to silné kroky… Bolo to však trochu neskoro,“ povedal ukrajinský prezident vo videoprejave s tým, že ak by boli voči Rusku zavedené (už predtým) preventívne sankcie, možno vojnu nezačalo.

ukrajina dym ostreľovanie Čítajte viac 30. deň: Rusko vraj dokončilo prvú fázu vojenskej operácie, teraz sa zamerá na Donbas

Zelenskyj tiež naznačil, že ak by bol projekt plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) zablokovaný už skôr, Rusko by „nevytvorilo plynovú krízu“. Ukrajinský prezident ďalej na Úniu apeloval, aby odobrila žiadosť o členstvo zo strany Ukrajiny. „V tomto vás prosím – neurobte to neskoro,“ povedal.

Zelenskyj v prejave vyzdvihol mnohé krajiny, ktoré stoja pri Ukrajine, vrátane Poľska, Estónska, Česka či Talianska, uvádza BBC. „Emmanuel, verím, že sa nás zastaneš,“ odkázal zase francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. V prípade Švédska sa Zelenskyj zmienil o rovnakých farbách na zástavách oboch krajín s tým, že „žltá a modrá by mali vždy stáť pri sebe“.

VIDEO: Kto je Volodymyr Zelenskyj?
Kto je Volodymyr Zelenskyj?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

269 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine