Americký prezident Joe Biden priletel do Poľska

Americký prezident Joe Biden priletel v piatok popoludní z Bruselu do poľského Rzeszówa. TASR o tom informovala na základe vysielania spravodajského kanálu poľskej verejnoprávnej televízie TVP Info.

25.03.2022 15:27 , aktualizované: 16:25
Poľsko Biden Rzeszów Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (prvý zľava) nastupuje do auta na letisku Rzešov-Jasionka pred stretnutím s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v poľskom meste Jasionka v sobotu 25. marca 2022.
debata (7)

Návšteva Poľska predstavuje druhú časť Bidenovej mimoriadnej cesty po Európe, ktorú podnietila ruská invázia na Ukrajinu. Biden sa ešte vo štvrtok v Bruseli stretol s európskymi lídrami na summitoch NATO, EÚ aj G7. Biely dom spresnil, že Biden bude počas návštevy Poľska oboznámený s tým, ako sa krajina vyrovnáva s náporom ukrajinských utečencov, ktorí tam utiekli pred ruským ostreľovaním a bombardovaním. V Rzeszówe sa má americký prezident tiež stretnúť s príslušníkmi americkej 82. výsadkovej divízie, ktorých úlohou je posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

Lietadlo s poľským prezidentom Dudom muselo núdzovo pristáť vo Varšave

Lietadlo vezúce poľského prezidenta Andrzeja Dudu muselo v piatok pre poruchu núdzovo pristáť vo Varšave. Dudu odvezie na stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo východnom Poľsku náhradné lietadlo, oznámil Dudov poradca Jakub Kumoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Bidenov a Dudov plánovaný program v meste Rzeszów sa v dôsledku tejto bližšie nešpecifikovanej poruchy mierne pozmenil, dodal Kumoch bez uvedenia podrobností. Šéf Bieleho domu už v piatok popoludní priletel z Bruselu do Rzeszówa.

Šéf poľskej prezidentskej kancelárie Pawel Szrot uistil verejnosť, že Dudovi počas letu ani núdzového pristátia nehrozilo žiadne nebezpečenstvo, píše agentúra Reuters.

V meste Rzeszów sa 5. marca zastavil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Ten bol na návšteve v Poľsku, aby tak prejavil podporu krajinám na tzv. východnom krídle NATO, ktoré v minulosti patrili do sovietskej sféry vplyvu a ktoré sa v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu obávajú ďalších krokov zo strany Moskvy.

Šéf Bieleho domu po absolvovaní programu v Rzeszówe odletí do Varšavy. Návšteva prezidenta Spojených štátov u našich severných susedov potrvá do soboty.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #núdzové pristátie #Andrzej Duda