Putin by mal z Ukrajiny odísť so cťou, vyzval Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby vyriešil konflikt na Ukrajine tým, že odtiaľ odíde so cťou. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

25.03.2022 17:59
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan
debata

„Putinovi by sme mali povedať, že by mal byť ten, kto urobí krok k mieru. Mali by sme sa snažiť o vyriešenie tohto konfliktu povzbudením na odchod so cťou,“ vyhlásil Erdogan pred novinármi na palube lietadla cestou z bruselského summitu NATO. Dodal, že o výsledkoch summitu plánuje hovoriť s Putinom i ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Turecko, ktoré má dobré vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom, sa ponúklo na sprostredkovanie mierových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Erdogan nedávno pozval prezidentov oboch krajín na rokovania na tureckom území.

Robert Gates Čítajte viac Exšéf CIA: Putin musí byť zo svojej armády sklamaný

Podľa Erdogana je stále možné, že sa Kyjev a Moskva dohodnú na kompromise, v rámci ktorého by sa Ukrajina vzdala ambícií vstúpiť do NATO a pristúpila na čiastočné odzbrojenie. Dodal však, že obe krajiny sa v doterajšom priebehu mierových rokovaní síce zhodnú v technických záležitostiach, avšak nie v územných otázkach, medzi ktoré patria aj Krym a Donbas.

V súvislosti so sankciami uvalenými na Rusko Erdogan vyhlásil, že Turecko už pre svoju závislosť od dodávok zemného plynu a ďalších komodít z Ruska „nemôže spraviť nič“, čím by zvýšilo tlak na Moskvu. Na juhu Turecka obe krajiny navyše spoločne budujú aj prvú tureckú jadrovú elektráreň, pripomína DPA.

Rosgvardija – Putinova osobná armáda

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine