Letecké útoky na Jemen pokračujú, nálety sú odvetou za útok na ropné zariadenia

Vojenská koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou spustila v sobotu letecké útoky na ciele v jemenských mestách Saná a Hudajda. TASR správu prebrala od agentúry AFP. Nálety majú byť odvetou za nedávne útoky húsijských vzbúrencov.

26.03.2022 07:52
Saudská Arábia, Jemen Foto: ,
Požiar zo skladu ropy po útoku jemenských povstalcov osvetľuje oblohu nad Džiddou v Saudskej Arábii v piatok 26. marca 2022.
debata (47)

„Vojenská operácia bude pokračovať, až kým nebudú splnené jej ciele,“ predstavitelia koalície povedali saudskej tlačovej agentúre SPA.

Občianska vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine arabského sveta, sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci – tzv. Húsíovia – obsadili hlavné mesto Saná. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a vedie od roku 2015 vojenskú ofenzívu proti Húsíom. V dôsledku konfliktu zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu svetovú humanitárnu krízu.

Snahy OSN zabezpečiť v Jemene pokoj zbraní a docieliť uvoľnenie koaličnej blokády doteraz neuspeli. Vojna sa tak už roky v patovej situácii. Húsíovia, ktorí tvrdia, že chcú poraziť skorumpovaný systém a že bojujú proti zahraničnej agresii, opakovane vykonávajú cezhraničné útoky na Saudskú Arábiu pomocou dronov a rakiet.

Požiar na ropnom zariadení je pod kontrolou

Požiar v zariadení ropnej spoločnosti Saudi Aramco v saudskoarabskom prístavnom meste Džidda sa podarilo dostať pod kontrolu a nie sú žiadne obete. S odkazom na oznámenie vojenskej koalície vedenej Rijádom, ktorá v Jemene bojuje proti tamojším povstalcom, o tom informuje agentúra Reuters. K útoku na spomínané zariadenie a ďalšie objekty Saudi Aramco sa predtým prihlásili jemenskí povstalci Húsíovia. V Džidde má čoskoro štartovať preteky formuly 1.

Hovorca jemenských šiitskych povstalcov Jahjá Saría onedlho po prepuknutí požiaru oznámil, že Húsíovia spustili raketový útok na zariadenie Saudi Aramco v Džidde a zaútočili pomocou bezpilotných lietadiel na rafinérie v Ras Tanúru a Rábighu. Cieľom útokov podľa neho boli aj kľúčové zariadenia ropného giganta v hlavnom meste Rijád.

V nedeľu sa v Džidde pôjde Veľká cena Saudskej Arábie, hoci niektorí ľudia mali obavy z nedávnych útokov na kráľovstvo. „V tejto chvíli čakáme na ďalšie informácie od úradov o tom, čo sa stalo,“ uviedli krátko po prepuknutí požiaru organizátori pretekov.

Saudskou Arábiou vedená koalícia neskôr oznámila, že požiar ropného zariadenia v Džidde je pod kontrolou s tým, že horeli dva zásobníky ropy. Pri útoku jemenských povstalcov podľa koalície nikto nezomrel.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #jemenský konflikt