Pád lietadla v Číne neprežil nikto zo 132 osôb na palube

Všetkých 132 ľudí na palube čínskeho lietadla, ktoré a z doposiaľ neobjasnených príčin zrútilo na juhu Číny pred piatimi dňami, pri nešťastí zahynulo. Uviedla to v čínska štátna televízia CCTV.

26.03.2022 14:25 , aktualizované: 27.03.2022 09:39
čína, pád lietadla Foto:
Záchranári vykonávajú v piatok 25. marca 2022 pátracie a záchranné práce na hlavnom mieste pondelňajšieho leteckého nešťastia neďaleko mesta Wu-čou v autonómnej oblasti Kuang-si v južnej Číne.
debata

„Všetkých 123 pasažierov a deväť členov posádky letu číslo MU5735 leteckej spoločnosti China Eastern zahynulo na palube 21. marca,“ uviedla televízia s odvolaním sa na námestníka riaditeľa úradu pre civilné letectvo Chu Čen-ťianga.

Letecký úrad tiež informoval, že laboratórne testy trosiek neukázali žiadne stopy po výbušninách.

Čínski vyšetrovatelia našli neskôr v sobotu aj druhú čiernu skrinku z lietadla, informovala agentúra Sinchua. „Druhá čierna skrinka z letu China Eastern MU5735 bola nájdená 27. marca,“ uviedla Sinchua. Prvý záznamník letových údajov sa našiel ešte v stredu.

Lietadlá Boeing 737–800 sú vybavené dvoma záznamníkmi letových údajov. Jeden je umiestnený v kabíne pre pasažierov a nahráva letové údaje, druhý je v pilotnej kabíne, kde nahráva rozhovory pilotov.

Strmhlavý pád

Odborníci označili zrútenie tohto lietadla ako veľmi neobvyklé, píše DPA. Stroj začal prudko klesať z výšky viac ako 8 000 metrov a hoci zrejme nakrátko znova nabral výšku, v takmer strmhlavom páde pokračoval a zrútil sa v lesnatej oblasti.

Podľa úradov neboli viaceré pokusy kontaktovať posádku úspešné. Signál lietadla sa stratil asi tri minúty po začiatku strmého pádu. Na palube letu MU5735, ktorý smeroval z mesta Kchun-ming v provincii Jün-nan do priemyselnej metropoly Kuang-čou (Kanton), bolo 123 pasažierov a deväť členov posádky.

Čína lietadlo zrútenie pátranie Čítajte viac V troskách lietadla China Eastern našli prvú z čiernych skriniek
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pád lietadla