Tisíce ľudí v Prahe i Londýne protestovali proti ruskej agresii

Niekoľko tisíc Rusov žijúcich v Českej republike sa v sobotu zhromaždilo v Prahe a ďalšie tisíce v Londýne, aby vyjadrili nespokojnosť s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

26.03.2022 17:43
londýn Foto: ,
Ľudia sa v sobotu 26. marca 2022 zúčastňujú na pochode solidarity za Ukrajinu v Londýne po ruskej invázii.
debata (5)

TASR o tom informuje na základe správ z agentúry AP a českého spravodajského servera Novinky.cz.

Organizátori pražského zhromaždenia na sociálnej sieti Facebook napísali, že Ruskí občania v Čechách by mali mať možnosť nahlas a hromadne povedať „nie vojne“, „nie Putinovi“, „Putin je vrah“, „sme s Ukrajinou“ a „sme s Českou republikou a celým svetom proti ruskej agresii“.

Protestujúci sa zišli popoludní na Námestí Mieru a následne sa vydali na pochod na Staromestské námestie. Hovorca pražskej polície Jan Rybanský pre Novinky.cz povedal, že na zhromaždení sa zúčastňuje približne 3 000 ľudí a jeho priebeh bol bez „akýchkoľvek problémov“.

ľvov Čítajte viac 31. deň: Rusi bombardovali 130 km od Slovenska. Ukrajinci sa snažia dobyť Cherson

Sobotňajší protest organizoval pražský protivojnový výbor Ruska, ktorý takisto usporadúva charitatívne zbierky a dobročinné podujatia, píšu Novinky.cz.

Pochod v Londýne organizuje starosta tohto mesta Sadiq Khan, píše AP. Zúčastnilo sa na ňom niekoľko tisíc ľudí, ktorí pochodovali z Hyde Parku na Trafalgarské námestie. Khan takisto sľúbil 1,1 milióna libier (približne 1,319 milióna eur) na podporu utečencov, migrantov a žiadateľov o azyl v Londýne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Londýn #Rusko #protesty #vojna na Ukrajine