Rusi obvinili Azerbajdžan z útoku dronom na arménske pozície v Náhornom Karabachu

Azerbajdžanské vojská za pomoci bezpilotného lietadla Bayraktar podnikli štyri nálety na sily arménskych separatistov v Náhornom Karabachu, kde sú rozmiestnené aj ruské mierové jednotky, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

26.03.2022 19:22
debata (6)

Velenie ruského kontingentu podľa ministerstva podniká kroky na upokojenie vyhrotenej situácie a vyzvalo azerbajdžanskú stranu na stiahnutie vojsk. V Náhornom Karabachu bol podľa agentúry Interfax vyhlásený vojnový stav.

Azerbajdžan a Arménsko na jeseň 2020 zviedli niekoľkotýždňovú vojnu o Náhorný Karabach. Arménsko na bojisku utrpelo porážku a územné straty, ale aj vďaka sprostredkovaniu Ruska si ponechalo kontrolu nad väčšinou horskej enklávy, ovládnutej na prelome 80. a 90. rokov arménskymi separatistami.

Putina žiada o viac vojakov

Prezident medzinárodne neuznávanej karabašskej republiky Araik Arutjunjan dnes podpísal výnos o dočasnom obmedzení práv a slobôd počas vyhláseného vojnového stavu, uviedol Interfax. Konkrétne je obmedzená sloboda zhromažďovania, sú zakázané štrajky a ďalšie akcie. Je tiež pozastavená činnosť organizácií, poškodzujúcich obranyschopnosť a bezpečnosť.

Karabašská republika požiadala ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby zvýšil počet ruských vojakov a vojenskej techniky v neuznávanej republike, napísal Interfax.

Arménsko / Azerbajdžan / Náhorný Karabach / Čítajte viac Azerbajdžan prepustil 15 arménskych zajatcov výmenou za mapy mínových polí

Putin v piatok a vo štvrtok o situácii v Karabachu telefonicky rokoval s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom.

Azerbajdžanské sily podľa Jerevanu porušili líniu dohodnutú pri uzavretí prímeria a obsadili karabašskú obec Paruch. Karabach tvrdí, že azerbajdžanské sily sa snažia za pomoci ručných zbraní vynútiť si ďalší postup vo východnej časti línie dotyku. Jerevan nabáda ruský kontingent, aby prinútil azerbajdžanské sily k stiahnutiu do východiskových pozícií.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany poprelo ozbrojený incident v oblasti, kde je rozmiestnený ruský mierový kontingent. Azerbajdžanské jednotky podľa Baku pokračujú v „upresňovaní pozícií a miest dislokácie bez použitia násilia“. Baku tiež obvinilo arménske sily z diverzie, dodal Interfax.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach