Rusi poškodili ďalší pamätník obetiam holokaustu: „Nacisti sa vrátili po 80 rokoch“

Ruské jednotky poškodili už druhý pamätník obetiam holokaustu na Ukrajine, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na združenie židovských obcí a ukrajinské ministerstvo obrany.

26.03.2022 22:18
charkov Foto:
Spod ukrajinskej štátnej vlajky sa vynára guľomet na pozícii frontovej línie neďaleko Charkova na Ukrajine.
debata (27)

Delostrelecká paľba poškodila pomník v podobe menory pri vstupe do pamätníka v rokline Drobickij Jar. Počas druhej svetovej vojny tu nacisti zavraždili podľa odhadov asi 15 000 až 20 000 Židov z Charkova na východe Ukrajiny.

„Nacisti sa vrátili. Presne po 80 rokoch,“ okomentovalo streľbu po pamätníku obetiam holokaustu ukrajinské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin útok na susednú krajinu odôvodnil potrebou „denacifikácie“ Ukrajiny.

Ruský útok raketami z 1. marca na kyjevskú televíznu vežu, ktorý si vyžiadal päť mŕtvych a päť ranených, zasiahol aj priľahlý pamätník v rokline Babyn Jar, kde počas druhej svetovej vojny nemecké okupačné jednotky za prispenia ukrajinských kolaborantov zavraždili desaťtisíce Židov, Rómov, Ukrajincov i Rusov.

„Prečo po 80 rokov opakovať ‚už nikdy viac‘, keď svet mlčí, keď bomby lietajú na Babyn Jar? Dejiny sa opakujú,“ vyhlásil vtedy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj Čítajte viac Prezidenti Ukrajiny, Izraela a Nemecka si uctili obete masakry v Babynom Jare
27 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #charkov #vojna na Ukrajine