Českí dobrovoľníci podľa fotografie na Twitteri už zrejme bojujú na Ukrajine

Ukrajinský novinár Iľja Ponomarenko zo serveru Kyiv Independent v sobotu na twitteri zverejnil film, ktorý podľa neho zachytáva českých dobrovoľníkov bojujúcich na Ukrajine proti ruským silám.

27.03.2022 08:51
debata (101)

Podľa Ponomarenka sú na fotografii Česi s výzbrojou v Irpini pri Kyjeve. Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman začiatkom marca oznámili, že ľudia, ktorí z ČR odídu bojovať na Ukrajinu, budú mať garantovanú beztrestnosť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tretí deň po začatí ruskej invázie koncom februára vyzval cudzincov, aby sa zapojili do obrany krajiny v rámci medzinárodnej légie. Za prvé dva týždne sa do nej podľa ukrajinského ministerstva obrany prihlásilo 20-tisíc ľudí, nie je ale jasné, koľko z nich na Ukrajinu dorazilo.

Českí občania majú službu v cudzej armáde zákonom zakázanú a pokiaľ do nej chcú vstúpiť, musia požiadať prezidenta republiky o výnimku. Kvôli množstvu individuálnych žiadostí sa ale najvyšší ústavní činitelia dohodli, že záujemcovia o službu v radoch ukrajinskej armády môžu počítať s beztrestnosťou formou abolície. V prvých dňoch po ruskej invázii sa na Pražský hrad obrátili stovky záujemcov o službu na Ukrajine.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine