Čínske úrady pre covid na niekoľko dní uzavrú Šanghaj

Čínske úrady kvôli testovaniu na chorobu covid-19 na niekoľko dní uzavrú mnohomiliónovú Šanghaj. Prvá uzávierka v dňoch 28. marca až 1. apríla sa podľa agentúry Reuters bude týkať prevažne oblasti východne od rieky Chuang-pchu, ktorá mestom preteká. Druhá časť finančnej metropoly Číny bude uzavretá v dňoch 1. až 5. apríla.

27.03.2022 11:15 , aktualizované: 17:23
covid Foto:
Zamestnanci s ochrannými prostriedkami pracujú v sobotu 26. marca 2022 v provizórnych izolačných zariadeniach na COVID-19 v oblasti San Tin v Hongkongu.
debata (1)

V oblastiach, kde sa práve bude testovať, nebude fungovať verejná doprava ani taxislužby. Všetky firmy a továrne budú musieť pozastaviť výrobu, alebo nechať svojich zamestnancov pracovať z domu. Výnimkou budú inštitúcie ponúkajúce verejné služby alebo dodávajúce potraviny.

S novou vlnou koronavírusu Šanghaj zápasí asi mesiac. V sobotu mesto so zhruba 26 miliónmi obyvateľov zaznamenalo 2 631 prípadov covidu u ľudí, ktorí nemajú príznaky choroby, a 47 prípadov u ľudí s príznakmi.

peking, covid Čítajte viac Šanghaj hlási rekordný nárast nakazených covidom, uzatvára Disneyland

V porovnaní s mnohými regiónmi sveta to síce nie sú vysoké počty, Čína ale presadzuje politiku usilujúcu sa o úplné zastavenie šírenia nákazy, ktorá sa práve z tejto najľudnatejšej krajiny sveta v roku 2020 rozšírila do sveta.

480 miliónov nakazených

Počet ľudí nakazených koronavírusom vo svete podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) v sobotu prekonal hranicu 480 miliónov. Prvenstvo v absolútnom počte infikovaných držia od predminulého marca Spojené štáty, kde sa celkový počet nakazených podľa JHU blíži 80 miliónom. Druhá je India (vyše 43 miliónov) a tretia Brazília (29,8 milióna). V Európe sa najviac nakazených v absolútnych číslach preukázal vo Francúzsku (25,1 milióna). Tempo rastu počtu nových prípadov teraz mierne spomalilo, desať miliónov nakazených pribudlo za šesť dní, predtým to bolo za päť dní.

Na Slovensku sa celkovo nakazilo už takmer 1,7 milióna ľudí (308-tisíc na milión obyvateľov). V Českej republike sa tento údaj blíži k 3,8 milióna, čo je zhruba 353 000 na milión obyvateľov.

Z celého sveta sú na tom podľa údajov worldometers.info teraz najhoršie Faerské Ostrovy (696-tisíc prípadov nákazy na milión obyvateľov), v prvej desiatke sú tiež Island (516-tisíc), Andorra (512-tisíc), Dánsko (496-tisíc), Gibraltár (492-tisíc), Slovinsko (459-tisíc) či Holandsko (449-tisíc). Slovensko je na 34. priečke a Česko o desať pozícii vyššie na 24. mieste.

koronavírus vakcína Moderna schválenie žiadosť Čítajte viac Pribudlo 19 obetí covidu, hospitalizovaných ubudlo šiestym dňom
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #koronavírus