Blinken: USA nemajú stratégiu na zmenu režimu v Rusku ani nikde inde

Spojené štáty nežiadajú zmenu režimu v Rusku, povedal v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informovala agentúra DPA a stanica BBC.

27.03.2022 13:06 , aktualizované: 13:59
blinken Foto:
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovorí počas tlačovej konferencie s izraelským kolegom Jairom Lapidom v nedeľu 27. marca 2022.
debata (39)

„Nemáme stratégiu na zmenu režimu v Rusku ani kdekoľvek inde,“ uviedol Blinken na návšteve Izraela.

Americký prezident Joe Biden na záver svojho prejavu v sobotu vo Varšave predtým na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina povedal, že „tento muž nemôže zostať pri moci“, pripomína DPA.

Bidenove vyjadrenia vyvolali v Moskve pobúrenie a boli interpretované ako výrazný posun v americkej zahraničnej politike.

biden, duda Čítajte viac Biden: Putin urobil na Ukrajine chybu, čaká nás ťažký a dlhý boj

„Myslím si, že prezident… chcel minulú noc povedať, že prezident Putin jednoducho nemôže byť splnomocnený viesť vojnu alebo zapojiť sa do agresie proti Ukrajine alebo komukoľvek inému,“ povedal Blinken v Jeruzaleme.

Šéf americkej diplomacie ďalej spresnil, že sa to nevzťahovalo na Putinove vládnutie v samotnom Rusku. „V tomto prípade, ako v každom prípade, je to na ľuďoch danej krajiny, je to na ruskom ľude,“ dodal podľa BBC Blinken.

černihiv Čítajte viac 32. deň: Rusi vypálili rekordný počet rakiet, Ukrajinci ďalej oslobodzujú krajinu

Macron varoval pred slovnou eskaláciou

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po vyjadreniach Bidena varoval pred verbálnou „eskaláciou“ situácie s Moskvou. Macron pre stanicu France 3 podotkol, že svoju úlohu vidí v „dosiahnutí najprv prímeria a potom úplného stiahnutia (ruských) vojakov diplomatickými prostriedkami“.

„Ak to chceme dosiahnuť, nemôžeme eskalovať ani slovami, ani činmi,“ upozornil.

Paríž si udržal diplomatické kanály s Moskvou otvorené aj počas hromadenia jej armády na hraniciach s Ukrajinou a invázii do susedného štátu, píše AFP. Tento postoj Francúzska čelil kritike zo strany niektorých lídrov i komentátorov, Macron ho však bránil ako rozhodujúci v záujme obmedzenia škôd plynúcich z vojny.

S Putinom o návrhu k Mariupoľu

V nedeľu však Macron obvinil Putina, že sa chce vrátiť do „Európy impérií, dominancie, bez rešpektu k integrite hraníc a práva štátov samostatne sa rozhodovať“.

macron Čítajte viac Macron: Musíme sa pripraviť na ekonomické dôsledky vojny, čakajú nás ťažké časy

Francúzsky prezident v nedeľu tiež uviedol, že v pondelok alebo v utorok bude telefonovať s Putinom a diskutovať o návrhu Francúzska, Grécka a Turecka na evakuáciu Ukrajincov z obliehaného prístavu Mariupol, dodáva AFP.

„Z ruskej strany je v tejto otázke mnoho cynizmu,“ podotkol Macron. „S ukrajinskými úradmi v meste Mariupol hľadáme spôsob, ako zorganizovať evakuáciu všetkých, ktorí chcú utiecť,“ dodal. Zároveň upozornil, že vzhľadom na intenzitu bojov a bombardovania v meste to „musíme urobiť rýchlo, už v najbližších dňoch“.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna na Ukrajine #Antony Blinken