Zelenskyj pre ruské médiá: Vojakom v Mariupole som dal na výber. Zvolili si zostať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s ruskými novinármi ako klamlivé odmietol tvrdenie Moskvy, že sa vraj Kyjev ako prvý chystal zaútočiť na separatistov ovládnutej časti ukrajinského Donbasu.

27.03.2022 20:48 , aktualizované: 21:54
Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (383)

Moskva existenciou údajného dokumentu o prípravách ukrajinského útoku odôvodňuje rozpútanie vojny proti Ukrajine. V interview znovu vyjadril svoju ochotu stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v záujme ukončenia vojny a čo najmenšieho počtu obetí. Kyjev je podľa neho pripravený rokovať aj o neutrálnom a bezjadrovom postavení krajiny za podmienky skutočných bezpečnostných záruk. Zelenskyj zároveň zdôraznil, že prípadnú dohodu by schvaľovali Ukrajinci v referende, ktoré by sa mohlo uskutočniť jedine po stiahnutí cudzích vojsk z krajiny.

Aby to neskončilo len na papieri

K tragédii – teda k ruskej vojne proti Ukrajine – podľa Zelenského došlo preto, že Kremeľ nevníma Ukrajinu ako samostatný štát, ale ako súčasť väčšieho celku, na čele ktorého sa vidí Putin.

černihiv Čítajte viac 32. deň: Rusi vypálili rekordný počet rakiet, Ukrajinci ďalej oslobodzujú krajinu

O demilitarizácii a „denacifikácii“ Ukrajiny, ako ich hlása Putin, podľa Zelenského vôbec nejde a nie je ani jasné, čo termín presne znamená, ale Ukrajina je podľa prezidenta pripravená rokovať o svojej neutralite, bezjadrovom postavení a bezpečnostných zárukách. Ale tie nesmú skončiť len na papieri, ako Budapeštianske memorandum, ktorým sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní výmenou za bezpečnostné záruky Británie, Ruska a USA.

„Sme ochotní na to pristúpiť. To je hlavný bod. A bol to prvý a zásadný bod pre Rusko. Nakoľko si pamätám, začalo kvôli tomu vojnu,“ povedal Zelenskyj.

Dohodu posvätí referendum

Zelenskyj v prvom rozhovore, ktorý poskytol ruským novinárom od vypuknutia vojny, zdôraznil, že od svojho zvolenia hovoril ruskému prezidentovi Putinovi, že sa nechystá „vojenskou cestou zabrať naše územie“, a že sa snažil – až do ruského vpádu – hľadať a nájsť cesty k spolužitiu oboch krajín. Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor sa dnes bez uvedenia dôvodov snažil zabrániť publikácii rozhovoru skupiny ruských novinárov s ukrajinským prezidentom aj videozáznamu ich diskusie.

Zelenskyj Čítajte viac Cenzor zakázal prvý rozhovor, ktorý ruským médiám poskytol Zelenskyj

Každopádne bude ale podľa Zelenského dohodu musieť posvätiť referendum, pretože „jedine ľud môže schváliť rozhodnutie, že bude také postavenie krajiny a také záruky“. Odhadol, že plebiscit by sa mohol uskutočniť do niekoľkých mesiacov, ale zmena ústavy, v ktorej je teraz zakotvené smerovanie Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, zaberie „prinajmenšom rok“.

Referendum ako na Kryme nemá zmysel

„Referendum nie je možné za prítomnosti (cudzích) vojsk. Nikdy nikto neuzná výsledky referenda, ak sa na území štátu nachádzajú vojská či nezákonné ozbrojené zoskupenia či jednotky inej krajiny bez nejakého právneho základu. To nie je možné. To je to, čo bolo na Kryme,“ povedal s narážkou na "schválenie“ anexie ukrajinského polostrova v hlasovaní usporiadanom pod zbraňami ruských vojsk na Kryme. Organizovať také nelegitímne referendum, ktoré nikto neuzná, nemá podľa prezidenta zmysel.

Je preto podľa Zelenského potrebné, aby ruská strana do rokovania zapojila právnikov. Alebo „aspoň ľudí s právnickým vzdelaním, a nie iba vojakov“.

Sýria Rusko Ukrajina Invázia uarus Čítajte viac Politológ: Putin sa Donbasom neuspokojí, obávať sa môže Moldavsko

Zelenskyj pripustil, že nemožno Rusko prinútiť, aby sa stiahlo zo všetkých ukrajinských území, vrátane Donbasu a anektovaného Krymu. Uvedomuje si vraj, že „to by viedlo k tretej svetovej vojne“. Preto je ochotný pristúpiť na kompromis, aby sa ruské vojská vrátili do pozícií, v akých boli pred inváziou z 24. februára. „Vráťte sa tam, odkiaľ to všetko začalo, a tam sa pokúsime vyriešiť zložitý problém Donbasu,“ povedal v narážke na východoukrajinský región, ktorý od jari 2014 čiastočne ovládli proruskí separatisti. Nezávislosť ich samozvaných republík krátko pred začatím útoku Moskva uznala.

Vojakom dal na výber

Ukrajinský prezident v rozhovore poukázal na strašnú situáciu v obkľúčenom Mariupole, ktorý stále bránia ukrajinské sily. Zostáva vraj s týmito obrancami mesta v spojení. „Hovorím im, že všetko chápem, chlapci, určite sa (do Mariupoľu) vrátime. Ale ak cítite, že tam musíte byť, a cítite, že tak je to správne a že môžete prežiť, urobte to,“ povedal s tým, že dal tamojším vojakom právo si vybrať, ale tí mu odpovedali, že nemôžu opustiť mesto, opustiť ranených, a ani svojich mŕtvych.

ukrajina Čítajte viac Francúzsky minister: Ak nič neurobíme, Mariupoľ bude kolektívna vina

„Aby sme sa pochopili: tam jednoducho ležia mŕtvi na cestách, na chodníkoch. Proste ležia tam mŕtvi a nikto ich neodpratáva – ruskí vojaci a ukrajinskí občania. Sú ich hromady. Chýba mi správny výraz,“ dodal Zelenskyj.

Ruská generálna prokuratúra oznámila, že právne vyhodnotí zverejnenie rozhovoru s ukrajinským prezidentom a aj jeho obsah, uviedla agentúra TASS. "V podmienkach rozsiahlej protiruskej propagandy a pravidelného zverejňovania klamlivých informácií o počínaní Ruskej federácie v súvislosti so špeciálnou vojenskou operáciou, uskutočňovanej ozbrojenými silami Ruskej federácie na obranu (separatistickej) Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, urobí generálna prokuratúra principiálne právne vyhodnotenie obsahu,“ citovala TASS z vyjadrenia prokuratúry.

383 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj