Kim Čong-un: Severná Kórea bude naďalej vyvíjať "silné úderné prostriedky"

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok zdôraznil, že jeho krajina bude naďalej vyvíjať "silné úderné prostriedky" na posilnenie národnej obranyschopnosti. TASR prevzala správu od agentúry Jonhap.

28.03.2022 06:25 , aktualizované: 08:58
debata (1)

Kim sa takto vyjadril počas stretnutia s predstaviteľmi a vedcami, ktorí prispeli k „úspešnému skúšobnému odpáleniu nového typu medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-17“, uviedla oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

„Pokračoval, že budeme pokračovať v dosahovaní cieľa, ktorým je posilňovanie národných obranných kapacít a vyvíjanie silnejších úderných prostriedkov, aby sa nimi naša ľudová armáda vyzbrojila,“ uvádza sa v správe KCNA.

Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že skúšobne odpálila raketu Hwasong-17. Južná Kórea a Spojené štáty sa domnievajú, že Severná Kórea opäť testovala raketu Hwasong-15 a zamaskovala to ako odpálenie rakety Hwasong-17, informovali v nedeľu podľa Jonhap dobre informované zdroje.

Južná Kórea spolu s USA monitoruje situáciu v KĽDR ohľadne prác v Pchunggje

Južná Kórea v spolupráci so Spojenými štátmi pozorne monitoruje situáciu v Severnej Kórei po nedávnych správach naznačujúcich, že KĽDR vykonáva práce smerujúce k obnoveniu prevádzky svojho jadrového testovacieho zariadenia Pchunggje. V pondelok to oznámilo juhokórejské ministerstvo pre znovuzjednotenie polostrova, informuje TASR podľa správy agentúry Jonhap.

Zdroje agentúry Jonhap informovali, že KĽDR sa snaží vybudovať skratku k tunelu v momentálne nefunkčnom testovacom stredisku Pchunggje. Podľa Soulu sa môže KĽDR pripravovať na celkovo siedmy podzemný jadrový experiment.

Hovorkyňa juhokórejského ministerstva uviedla, že ďalšie kroky Severnej Kórey v tejto chvíli ťažko predvídať. Soul vyzval Pchjongjang na ukončeniu týchto aktivít a požiadal o návrat k rokovaciemu sto­lu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un