Poľsko chce mať špičkové zbrane. Získa drony Bayraktar a systémy Patriot

Poľská armáda ešte tento rok dostane turecké bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2, oznámil v pondelok minister obrany Mariusz Błaszczak. Poľskí vojaci by podľa ministra mali tento rok získať aj prvé batérie amerického systému protiraketovej obrany Patriot a v budúcom roku americké raketomety HIMARS. "Naším cieľom je, aby poľské vojsko malo 300-tisíc vojakov," vyhlásil Blaszczak podľa televízie TVN 24.

28.03.2022 13:21
USA Poľsko armáda lietadlo vojaci ukrajina Foto: ,
Americkí vojaci nastupujú do lietadla amerických vzdušných síl na letisku vo Fort Bragg, v štáte Severná Karolína, vo štvrtok 3. februára 2022. Odleteli do Poľska.
debata (31)

„Budeme vyzbrojovať poľskú armádu, obstaráme jej najmodernejšiu výbavu, najmodernejšie zbrane, ale budeme armádu rozvíjať aj početne,“ povedal minister na začiatku konferencie o obranyschopnosti krajiny vo vojenskej akadémii vo Varšave. Ozbrojené sily by sa podľa neho mali skladať z 250-tisíc profesionálnych vojakov a 50-tisíc vojakov územnej obrany z aktívnych záloh.

Vojna, ktorá sa odohráva v poľskom susedstve na Ukrajine, podľa ministra potvrdzuje, že stanovené smery rozvoja poľských síl sú správne, či už ide o vyzbrojenie armády, ako aj o zvýšenie početnosti ozbrojených síl.

„Dôležité je delostrelectvo, dôležité sú tankové jednotky, dôležité sú aj drony. Úderné drony sme objednali a tento rok do výzbroje poľskej armády dorazia drony Bayraktar tureckej výroby,“ povedal Blaszczak. Budúci rok poľskú armádu posilnia rakety HIMARS o dolete až 300 kilometrov.

K očakávanej dodávke prvých batérií Patriot Blaszczak poznamenal, že systém protivzdušnej obrany sa bude ďalej rozvíjať a posilňovať o ďalšie vrstvy.

V Poľsku už sú batérie rakiet Patriot, ide ale o súčasť amerických síl v krajine.

Systém Patriot slúži na ochranu pred taktickými balistickými strelami, raketami s plochou dráhou letu i lietadlami. Drony Bayraktar TB2 sa osvedčili tak v predminulej vojne medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ako aj pri terajšom rusko-ukrajinskom konflikte.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #armáda #vojna na Ukrajine