Šojgu: Vygumovali sme Ukrajincom letectvo a námorníctvo. Oslobodíme Donbas

Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny.

29.03.2022 14:09
Sergej Šojgu Foto: ,
Ruský minister obrany Sergej Šojgu
debata (384)

Podľa spravodajskej televízie Sky News Šojgu zopakoval, že Rusko bude primerane reagovať, ak Severoatlantická aliancia dodá Ukrajine lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.

Vo vyhlásení, ktoré predniesol na porade s predstaviteľmi svojho rezortu, Šojgu uviedol, že hlavné úlohy prvej etapy vojenskej operácie ruských jednotiek na Ukrajine boli splnené, pričom „ukrajinské ozbrojené sily utrpeli značné škody“.

Spresnil, že letectvo a systém protivzdušnej obrany Ukrajiny boli prakticky zničené a „námorné sily prestali existovať“.

Informoval, že zo 152 lietadiel, ktoré mala Ukrajina pred začiatkom ruskej operácie, ich bolo zničených 123. Ukrajina prišla aj o 77 zo 149 vrtuľníkov, ako aj o 152 zo 180 systémov protivzdušnej obrany dlhého a stredného doletu.

„Značné straty utrpeli všetky formácie pozemných a leteckých útočných vojsk,“ uviedol minister vo vyhlásení odvysielanom televíziou Rossija 24 a monitorovanom TASR.

Obidve strany konfliktu hlásia svoje čísla, ale nie je ich možné verifikovať. Podľa ukrajinského generálneho štábu Rusko od začiatku invázie prišlo o 17 200 vojakov, 597 tankov, 1 710 ďalších obrnených vozidiel, 303 diel, 96 raketometov, 127 lietadiel, 129 vrtuľníkov a 71 bezpilotných lietadiel, tvrdí ukrajinský generálny štáb.

Ruské ministerstvo obrany zase uviedlo, že ruské letectvo počas noci z pondelka na utorok zničilo 68 ukrajinských vojenských objektov, vrátane troch raketových systémov protivzdušnej obrany Buk-M1. Ruské sily od začiatku „špeciálnej operácie“ zničili 123 ukrajinských lietadiel, 311 dronov, 1 738 tankov a ďalších obrnencov.

Web Sky News tiež pripomenul, že Šojgu, ktorý je považovaný za blízkeho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v utorok objavil na verejnosti prvýkrát od 11. marca.

Jeho neprítomnosť vyvolala dohady, že trpí zdravotnými problémami alebo že utrpel srdcový infarkt.

Po dvoch týždňoch špekulácií v súvislosti s jeho zmiznutím z verejnosti napokon ruský rezort obrany v sobotu 26. marca zverejnil videozáznam schôdzky ministra Šojgua s vysokopostavenými predstaviteľmi armády.

384 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine