Nádej pre mier? Ukrajinci navrhli systém záruk, Putin si ich preštuduje

Ukrajinská delegácia na utorkových vyjednávaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk. Ak by fungoval, Kyjev odsúhlasí neutrálny status Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters jeden z ukrajinských vyjednávačov.

29.03.2022 14:45 , aktualizované: 19:16
Turecko, Ukrajina, Rusko, rokovania, mierové Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) sa prihovára ruskej (vľavo) a ukrajinskej delegácii pred ďalším kolom mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom 29. marca 2022 v Istanbule.
debata (361)

Najprv však podľa neho musí na celej Ukrajine zavládnuť mier. Podľa šéfa ruskej delegácie boli rokovania konštruktívne, návrhy Kyjeva si teraz preštuduje ruský prezident Vladimír Putin.

Posun pri rokovaní bol podľa ukrajinskej delegácie dostatočný na to, aby sa Putin stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Podľa ruskej delegácie je stretnutie na najvyššej úrovni možné iba v prípade, že dohodu potvrdia ministerstvá zahraničných vecí.

Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v utorok podľa DPA uviedol, že Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie za to, že urobí ústupky Moskve. V ukrajinskom návrhu sa uvádza, že „Ruská federácia nenamieta proti snahám Ukrajiny v súvislosti so vstupom do Európskej únie“, povedal Medinskij po poslednom kole ukrajinsko-ruských rokovaní.

Kyjev podľa Medinského ponúkol výmenou perspektívu, že sa vzdá svojich nádejí na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Tento návrh sa však nemá týkať Krymského polostrova a Luhanskej alebo Doneckej oblasti. Rusko totiž požaduje, aby boli uznané ako nezávislé krajiny, píše DPA.

Rusko čiastočne obmedzí boje

Ruské ministerstvo obrany po rokovaniach ohlásilo, že zásadne obmedzí bojové aktivity v Kyjevskej a Černihivskej oblasti v centrálnej, resp. severnej časti krajiny. Tento krok má vytvoriť podmienky pre dialóg medzi oboma stranami. Medinskij podľa TASS vyhlásil, že Rusko robí ústretové kroky na zníženie eskalácie.

Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Turecku sa skončili v utorok popoludní, informovali tureckí činitelia aj tamojšia ukrajinská ambasáda. Delegáti diskutovali o konkrétnych návrhoch vrátane neutrality Ukrajiny či bezpečnostných záruk. Nebolo však bezprostredné jasné, či budú rozhovory pokračovať aj v stredu.

sergej lavrov Čítajte viac Stretnutie Putin - Zelenskyj? Podľa Lavrova až na konci

Delegáti prebrali možný „systém bezpečnostných záruk“, v rámci ktorého by sa Ukrajina zaviazala, že nebude mať na svojom území vojenské základne iných štátov, priblížili ukrajinská delegácia s tým, že ručiteľmi tohto procesu by mohli byť Turecko, Poľsko a Kanada.

Ukrajinskí vyjednávači priblížili, že ruské podmienky mierovej zmluvy pravdepodobne budú predmetom referenda. Kyjev je navyše ochotný zaviazať sa k neutralite, ak Moskva akceptuje jeho požiadavky, dodali. Ruská strana povedala len to, že rokovanie bolo „konštruktívne“.

Rozhovory, ktorých sa zúčastnil aj ruský miliardár Roman Abramovič, trvali približne štyri hodiny. Kremeľ nedávno uviedol, že Abramovič zohrával v počiatočnej fáze mierových rokovaní úlohu sprostredkovateľa, avšak v súčasnosti je osud rozhovorov výhradne v rukách oboch delegácií.

Roman Abramovič Čítajte viac Chránený Abramovič? WSJ tvrdí, že Zelenskyj žiadal jeho vyňatie zo sankcií

Rozhovory v istanbulskom paláci Dolmabahče pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli prvým stretnutím oboch delegácií za viac ako dva týždne, keďže rokovania v poslednom čase prebiehali najmä virtuálne. Delegáciu z Kyjeva vedú ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov a šéf prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

Rusko pred utorkovými mierovými rozhovormi údajne upustilo od požiadavky „denacifikácie“ Ukrajiny, uviedol britský denník The Financial Times s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s obsahom rokovaní.

Británia sankcie nezruší

Prípadná dohoda o prímerí na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie britských sankcií uvalených na Rusko za jeho vojenskú agresiu voči Kyjevu. Uviedol to v utorok prostredníctvom svojho hovorcu britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Premiér povedal, že samotné prímerie nebude dôvodom na to, aby boli zrušené sankcie voči Rusku,“ povedal hovorca po stretnutí predsedu vlády s kľúčovými členmi jeho kabinetu. Vyjadril sa tak v deň, v Turecku prebehlo ďalšie kolo ukrajinsko-ruských mierových rokovaní.

Roman Abramovič Čítajte viac WSJ: Abramovič a ukrajinskí vyjednávači mali po rokovaniach príznaky otravy. Kyjev to poprel

Podľa Johnsona treba aj naďalej zvyšovať tlak na šéfa Kremľa Vladimira Putina prostredníctvom ďalších ekonomických opatrení a zároveň poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine. Zvyšovanie tlaku by malo donútiť Rusko, aby „úplne zmenilo svoj kurz“ a ukončilo agresiu voči Ukrajine.

Londýn v spolupráci so západnými spojencami zaviedol v posledných týždňoch sankcie voči viac ako 1000 ruským a bieloruským jednotlivcom a firmám.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu uviedla, že Spojené kráľovstvo by mohlo zrušiť svoje sankcie voči Rusku, len ak sa Moskva zaviaže k úplnému prímeriu a stiahnutiu svojich jednotiek z ukrajinského územia. Kremeľ tiež podľa nej bude musieť prisľúbiť, že voči Ukrajine nepodnikne „žiadnu ďalšiu agresiu“.

361 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine