Zelenskyj: Signály z rokovaní sú pozitívne, na ukončenie vojny nestačia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer vyhlásil, že najnovšie kolo mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou prinieslo isté "pozitívne" signály, ktoré však neznamenajú ukončenie ruskej vojenskej agresie.

29.03.2022 23:30
Zelenskyj Foto:
Volodymyr Zelenskyj
debata (6)

„Môžeme povedať, že signály prichádzajúce z rokovaní sú pozitívne, ale tieto signály nemôžu prehlušiť výbuchy a ruské ostreľovanie,“ povedal Zelenskyj vo večernom videopríhovore. Jeho slová citovala agentúra AFP.

Vyjadril sa tak po poslednom kole ukrajinsko-ruských rokovaní, ktoré sa v utorok uskutočnilo v tureckom Istanbule. Rusko po ukončení rozhovorov uviedlo, že zníži svoju vojenskú aktivitu v blízkosti dvoch ukrajinských miest – Kyjeva a Černihiva.

Turecko, Ukrajina, Rusko, rokovania, mierové Čítajte viac Nádej pre mier? Ukrajinci navrhli systém záruk, Putin si ich preštuduje

Západné krajiny však vyjadrili pochybnosti, že Rusko svoje prísľuby myslí skutočne vážne. Skeptický postoj v tomto smere vyjadril aj prezident Zelenskyj, ktorý zároveň zdôraznil, že ukrajinské sily nijako „neznížia svoje úsilie o obranu“ vlasti.

Vyjadril tiež presvedčenie, že sankcie uvalené na Rusko bude možné zrušiť až po ukončení vojny, ktorú na Ukrajine rozpútal šéf Kremľa Vladimir Putin.

„Otázku sankcií ani nebude možné nastoliť, pokým sa táto vojna neskončí, pokým nedostaneme späť to, čo je naše,“ uviedol Zelenskyj vo videopríhovore.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj