Čaputová v Kišiňove odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine: Nepriaznivo vplýva na obe krajiny

Moldavsko je rovnako ako Slovensko priamym susedom Ukrajiny a dôsledky agresie Ruskej federácie na Ukrajine boli témou spoločnej debaty slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

30.03.2022 13:17 , aktualizované: 17:58
Moldavsko SR prezidentka Čaputová návšteva Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove.
debata (19)

Obe prezidentky počas spoločnej diskusie odsúdili agresiu Ruska, ktorá je bezprecedentným porušením medzinárodného práva a je spojená so zabíjaním nevinných obetí a s bombardovaním nemocníc, škôl a civilných objektov.

Na Ukrajine bolo presídlených viac ako desať miliónov Ukrajincov a štyri milióny ich muselo odísť do zahraničia. „Jeden z najväčších prílevov utečencov je práve v Moldavsku, dopad na Slovensko je takisto masívny. Od vypuknutia vojny k nám prišlo vyše 260-tisíc Ukrajincov, z toho 60-tisíc ostáva na našom území. Som veľmi rada za jednoznačný postoj obyvateľov Slovenskej republiky vo vzťahu k Ukrajincom,“ povedala prezidentka.

mikolajiv Čítajte viac 35. deň: Putina podľa Američanov o priebehu vojny klamali vlastní

Vojna na Ukrajine sa podobne ako na Moldavsko podľa prezidentky podpísala aj na ekonomike oboch krajín, ktoré už pred jej začiatkom sužovali rastúce ceny energií a inflácia. „Vojna niečo stojí nielen tých, ktorí ju realizujú, ale aj všetkých nás. Preto sme hovorili aj o potrebe odrezať sa od energetických surovín z Ruskej federácie a o ďalších ekonomických výzvach, ktorým budeme čeliť,“ vyhlásila Čaputová. Dodala, že je to cena za mier, ktorú musia obe krajiny priniesť.

Odovzdala aj pomoc

Čaputová odovzdala Moldavsku v mene Slovenska aj humanitárnu pomoc. Išlo najmä o zdravotnícky materiál a potraviny. "Moldavsko je mimoriadne postihnuté utečeneckou vlnou, pričom takmer 90 percent utečencov z Ukrajiny je usídlených v rodinách, čiže ľudia si ich zobrali domov, hoci sa vôbec s tými rodinami nepoznali, a iba časť v nich prebýva v týchto spoločných priestoroch,“ skonštatovala prezidentka.

Upozornila, že medzi utečencami sú prevažne ženy a deti, podobne ako v SR. Odovzdaná humanitárna pomoc je podľa nej symbolická, keďže utečencom potrebujeme pomáhať aj na Slovensku.

Pomoc zo Slovenska obsahovala hygienické balíčky (480 ks), lekárničky (480 ks), detskú výživu (1 500 ks), injekčné striekačky (48 000 ks), injekčné ihly (128 000 ks), aspiračné ihly (128 000 ks) a kanistre (20 ks).

SR podporuje európske ambície Moldavska

Čaputová vyhlásila, že SR podporuje európske ambície Moldavska, ktoré si týždeň po vypuknutí vojny na Ukrajine podalo žiadosť o to, aby sa mohlo stať kandidátskou krajinou na vstup do Európskej únie (EÚ). „Vnímame vás ako súčasť európskej rodiny, ako krajinu, ktorá vyznáva európske hodnoty a aj váš mandát, ktorý bol jasne od občanov daný,“ povedala Čaputová moldavskej prezidentke.

Pripomenula tiež, že pre vstup do EÚ sú potrebné rôzne reformy, na ktorých môže SR a Moldavsko spolupracovať. „ Či už na poli boja s korupciou, v oblasti súdnych a ďalších ekonomických reforiem. Naša vzájomná spolupráca môže byť preto veľmi užitočná,“ doplnila Čaputová.

Sýria Rusko Ukrajina Invázia uarus Čítajte viac Politológ: Putin sa Donbasom neuspokojí, obávať sa môže Moldavsko

Obe prezidentky sa zhodli na tom, že je potrebné, aby bol na Ukrajine čo najskôr nastolený mier, čomu napomáha aj jednota celého demokratického sveta voči Rusku, ktoré dáva napríklad aj sankciami jednoznačne najavo, že útok Ruska na Ukrajine je absolútne neprijateľný. „Hranice sú stanovované na základe medzinárodného práva, a nie prostredníctvom tankov,“ vyhlásila.

Prosperujúca a úspešná budúcnosť

Moldavská prezidentka sa poďakovala Čaputovej za to, že Slovensko stálo vždy pri Moldavsku, či už podporou v boji proti korupcii, alebo v podobe podpory malých a stredných podnikov. „Ďakujem aj za podporu pri integrácii do EÚ. Chceme obyvateľom Moldavska zabezpečiť aj prostredníctvom Únie prosperujúcu a úspešnú budúcnosť.

Sanduová pripomenula, že vojna na Ukrajine nepriaznivo ovplyvňuje aj život v Moldavsku. Od začiatku vojny do krajiny prišlo viac ako 400-tisíc utečencov, niektorí Moldavskom len prešli, ale časť ich v krajine aj zostáva. „Vojna nás postihla aj ekonomicky. Naše podniky nedokážu vyvážať svoje produkty smerom na východ. Dopravcovia nemôžu využívať prechod cez Ukrajinu smerom na západ. Ďakujem preto Slovensku, že umožnilo prechod tovarov z Moldavska cez Slovensko bez zbytočnej byrokracie. Veríme, že tomu tak bude aj po skončení vojny na Ukrajine,“ uzavrela moldavská prezidentka.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Prokremeľskej propagande dôveruje vyše pätina Slovákov a Sloveniek

Program hlavy štátu pokračuje stretnutím s moldavskou premiérkou Nataliou Gavrilitou. S prezidentkou Moldavska tiež navštívi utečenecký tábor pre Ukrajincov, ktorí do krajiny utiekli pred vojnou.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová