V Británii za dve desaťročia zbytočne zomrelo 201 bábätiek. Minister: Prepáčte

V dôsledku zanedbania zdravotnej starostlivosti v britských pôrodniciach za posledných 20 rokov zomrelo 201 bábätiek a deväť rodičiek. Podľa správy z vyšetrovania sa týmto úmrtiam dalo predísť, informuje stanica Sky News.

30.03.2022 15:04 , aktualizované: 17:04
debata (1)

Z celkového počtu bolo 131 detí mŕtvych už pri pôrode a 70 zomrelo krátko po ňom. V 94 prípadoch bábätká utrpeli neodvrátiteľné ujmy na zdraví, vrátane poškodenia mozgu v dôsledku nedostatku kyslíka pri pôrode.

Vyšetrovanie v pôrodniciach patriacich do zdravotného systému NHS Trust v mestách Shrewsbury a Telford odhalilo, že za úmrtia novorodencov zdravotníci často obviňovali matky. Pozostalým po mŕtvych rodičkách povedali vo viacerých prípadoch to isté.

Minister sa ospravedlnil

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid sa po zverejnení vyšetrovania ospravedlnil. „Všetkým rodinám, ktoré tak veľmi trpeli, sa ospravedlňujem. Zo správy (o vyšetrovaní úmrtí) jasne vyplýva, že zlyhala služba, ktorá mala pomôcť vám a vašim milovaným priniesť na tento svet nový život," uviedol Javid v parlamente.

Nezávislé vyšetrovanie, ktoré viedla pôrodná asistentka Donna Ockendenová, preskúmalo 1592 prípadov. Väčšina z incidentov sa odohrala medzi rokmi 2000 a 2019. Zistilo sa, že pôrodnice uprednostňovali prirodzené pôrody, cisárske rezy vykonávali len veľmi neochotne, čo viedlo k viacerým úmrtiam detí.

David Beckham. Čítajte viac Plačeme, no nevzdáme sa. Beckham poskytol účet lekárke z Ukrajiny

Podľa Sky News zdravotníci nedokázali správne zhodnotiť riziko a poučiť sa z predchádzajúcich omylov.

Stop výhovorkám

„V záverečnej správe sme zdôraznili, ako sa jednotlivé chyby dookola opakovali. Dôvody sú jasné – nedostatok personálu, doškoľovania, chyby vo vyšetrovaní a riadení NHS a takisto neochota vypočuť si rodinných príslušníkov. Šokujúce je, že za dve desaťročia si tieto prípady v rámci NHS nikto nevšímal,“ vyhlásila Ockendenová.

Dodala, že do budúcnosti je potrebné prestať s výhovorkami. Za starostlivosť o rodičky a novorodencov musia podľa nej niesť zodpovednosť poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Podľa rodín obetí môžu byť výsledky vyšetrovacej správy prelomovým bodom pre pôrodnícku starostlivosť v celej Británii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zdravotná starostlivosť