Najmenej zaočkovaný štát v EÚ Bulharsko ruší covidové opatrenia, vrátane rúšok

Bulharsko od piatku zruší všetky obmedzenia spojené s pandémiou covidu. Skončí sa tým povinnosť nosenia rúšok v uzavretých priestoroch či zákaz vstupu do Bulharska pre cudzincov z krajín s vysokým výskytom koronavírusovej nákazy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerku zdravotníctva Asenu Serbezovovú.

30.03.2022 17:06
debata (1)

Rušenie pandemických opatrení prichádza po tom, keď sa centristická koaličná vláda balkánskej krajiny rozhodla ukončiť celoštátny stav núdze. Ten bol zavedený pred dvoma rokmi v súvislosti s prvými výskytmi koronavírusovej nákazy.

Bulharsko zostáva najmenej zaočkovaným štátom Európskej únie. V dôsledku nedôvery v štátne inštitúcie a zlej osvety ohľadom vakcinácie je úplne naočkovaných menej ako 30 percent obyvateľov. Celkovo si pandémia v sedemmiliónovej krajine vyžiadala život 36 498 ľudí.

respirator Čítajte viac Respirátory Slovákom zostávajú. Štát to zdôvodnil nízkou zaočkovanosťou

Za posledný deň pribudlo v Bulharsku 1 698 nakazených, čo je ďaleko za rekordnou hodnotou 12 399 infekcií z konca januára.

Medzi ďalšími reštrikciami, ktoré sa od piatku prestávajú uplatňovať, je povinný sociálny odstup, obmedzenie kapacity reštaurácií, divadiel či spoločenských akcií a tiež online štúdium na vysokých školách.

Do krajiny budú môcť od piatku vstúpiť všetci cudzinci s platným covidovým certifikátom, ktorý slúži ako doklad o očkovaní, o prekonaní choroby či o negatívnom teste na koronavírus. Inde ako pri vstupe do krajiny sa v Bulharsku certifikáty nepoužívajú už od minulého týždňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #koronavírus