Szijjártó obvinil Kyjev, že sa snaží ovplyvniť voľby v Maďarsku

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó obvinil ukrajinské vedenie, že sa snaží ovplyvniť blížiace sa parlamentné voľby v Maďarsku. Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba podľa agentúry AP obvinenie následne odmietol, ale obvinenie z Budapešti zaznelo zjavne v reakcii na ukrajinskú kritiku maďarského postoja k ruskej agresii na Ukrajine.

30.03.2022 17:15 , aktualizované: 20:06
Peter Szijjartó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjartó
debata (46)

Šéf maďarskej diplomacie vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach tvrdil, že „prebieha koordinácia medzi maďarskou ľavicou a zástupcami ukrajinskej vlády“ a že Ukrajina sa pokúša v prospech koalície maďarských opozičných strán ovplyvniť voľby, ktoré budú v Maďarsku túto nedeľu 3. apríla. Žiadne dôkazy, ktoré by obvinenia potvrdzovali, ale neuviedol.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno niekoľkokrát ostro kritizoval prístup maďarskej vlády k vojne na Ukrajine. Maďarsko, na rozdiel od väčšiny svojich spojencov v Európskej únii a ako jediné z únijných susedov Ukrajiny, odmietlo dodať Kyjevu zbrane aj umožniť ich transport cez svoje územie. Maďarská vláda sa tiež aktívne postavila proti uvaleniu sankcií na dovoz ruskej energie s poukazom na to, že by to vážne poškodilo ekonomiku krajiny.

Táto politika prinútila Zelenského k tomu, že v piatok dôrazne vyzval maďarského premiéra Viktora Orbána, všeobecne považovaného za najbližšieho spojenca Kremľa v Európskej únii, aby zaujal jasnejší postoj k vojne a aby podporil Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii.

Hackeri zaútočili na stránku Fideszu

Webová stránka maďarskej vládnej strany Fidesz bola v stredu po medzinárodnom hackerskom útoku nedostupná, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyhlásenie Fideszu zverejnené agentúrou MTI.

„Útokom zasiahli dôležitý komunikačný kanál práve v závere predvolebnej kampane. Ide o zrejmé zasahovanie do parlamentných volieb,“ píše sa vo vyhlásení Fideszu.

Vládna strana zdôraznila, že opozičná ľavica robí všetko pre to, aby umlčala názory obhajujúce mier a bezpečnosť, čo je neprijateľné.

Spravodajský server mandiner.hu v tejto súvislosti pripomenul, že začiatkom tohto týždňa hackeri napadli viaceré pravicové webové stránky.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine