Ďalší branci na Ukrajinu? Putin podpísal odvod 134 500 ľudí

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády. K vojenskej službe má byť od 1. apríla do 15. júla povolaných 134 500 občanov Ruskej federácie vo veku od 18 do 27 rokov, oznámila agentúra TASS. Základná vojenská služba v Rusku trvá 12 mesiacov.

31.03.2022 12:20
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (52)

Putin na začiatku vojny proti Ukrajine osobne sľuboval, že žiadni branci nie sú a nebudú nasadení v „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Rusko označuje svoju vojnu na Ukrajine. Potom ale ministerstvo obrany priznalo „niekoľko prípadov“ nasadenie odvedencov. Ukrajinské úrady informujú o veľkom množstve vojakov základnej služby medzi zabitými a zajatými ruskými vojakmi, čo dokladajú snímky a videá, pripomenula stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Senátorka zo sibírskej autonómnej Tuvskej republiky Ljudmila Narusovová už skôr uviedla, že na Ukrajine prišlo o život prinajmenšom 96 odvedencov. „Z roty o sile sto mužov zostali nažive len štyria,“ tvrdila v parlamentnej rozprave o zákone, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za „klamné informácie“ o ruských ozbrojených silách. Jej žiadosť o vysvetlenie nechalo ruské ministerstvo obrany bez odpovede.

Libanon  Rusko Ukrajina invázia protest uarus Čítajte viac Putin poslal na Ukrajinu zomierať brancov

V stredu ruské médiá s odvolaním sa na petrohradské úrady napísali, že dvaja Rusi z Petrohradu, ktorí boli povolaní k službe v armáde a následne odoslaní do bojov na Ukrajine, sa vrátili do vlasti. Petrohradská ombudsmanka Svetlana Agapitovová uviedla, že od začiatku vojny dostala sedem sťažností od príbuzných vojakov – šesť od matiek a jednu od manželky – "kvôli nedobrovoľnému uzavretiu kontraktov o službe v armáde a o predpokladanom premiestnení vojakov-odvedencov na Ukrajinu“.

Putinov rozkaz neposielať podvedených vojakov na Ukrajinu vojenské úrady obvykle obchádzajú tým, že vojakov donútia podpísať profesionálne kontrakty. Ich vysielanie do bojových jednotiek môže súvisieť s ruskými problémami s dopĺňaním stavov jednotiek na Ukrajine. Ukrajinský generálny štáb v stredu upozornil, že vojaci v 26. tankovom pluku žiadajú zrušenie kontraktov o službe v ruskej armáde, ktoré ich donútili podpísať až po príchode na Ukrajinu.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Kyjev Čítajte viac 36. deň: Ruskí vojaci sa stiahli z elektrárne v Černobyli. USA uvalili na Rusko ďalšie sankcie
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #základná vojenská služba #vojna na Ukrajine