V Prahe učeň zavraždil mačetou učiteľa, pátrali po ňom stovky policajtov

Pravdepodobne študent učilišťa v pražskej štvrti Michle predpoludním zabil mačetou učiteľa. Páchateľ z miesta činu utiekol, no polícii sa ho podarilo chytiť v štvrti Zbraslav.

31.03.2022 14:27 , aktualizované: 16:35
ČR Praha Útok Učiteľ Mačeta Zabitie Foto: ,
Českí policajti stoja pred strednou školou v Prahe, v ktorej útočník napadol mačetou učiteľa vo štvrtok 31. marca 2022. Útočníka, ktorý z miesta činu ušiel, polícia už zadržala.
debata (46)

Ako referuje web iDNES.cz udalosť sa stala na strednom odbornom učilišti na Ohradnej ulici.

Podľa ministra školstva Petra Gazdíka je podozrivým učeň, ktorý mal s učiteľom v stredu konflikt. „Zrejme mal s pánom učiteľom konflikt ohľadom prospechu alebo skúšok, ktorý riešil podľa všetkých informácií mačetou. Je to tragédia a toto sa stať nemalo,“ povedal podľa iDnes minister.

Zbraň po útoku zostala na mieste. Páchateľ ušiel z miesta činu a niekoľko desiatok minút po ňom pátrali stovky policajtov i vrtuľník. Krátko po 13:00 ho zadržali.

Úmrtie pedagóga potvrdila hovorkyňa záchranárov Jana Poštová. Uviedla, že ho oživovali dlhé minúty. „Tento človek bol veľmi vážne zranený a, bohužiaľ, nakoniec na mieste zomrel,“ povedala pre iDNES.cz.

Výberová chronológia útokov nožom v Česku od roku 2018

2018

  • 11. júla – Česká polícia zasahovala v Prachoviciach v okrese Chrudim, kde útočník nožom pobodal dvoch ľudí. Podľa televízie Prima útočil synovec známeho recidivistu Jiřího Kajínka a obeťou bolo okrem dospelého muža aj približne dvojročné dieťa.

2020

  • 16. január – V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelia pištoľou.
  • 30. január – Muž vyzbrojený dvoma nožmi a teleskopickým obuškom sa pokúsil vniknúť do budovy českej Poslaneckej snemovne v čase prebiehajúcej schôdze dolnej komory českého parlamentu. Zaútočil na jedného zo strážcov, policajtom sa ho následne podarilo spacifikovať.
  • 8. februára – Útočník, ktorým bol 21-ročný Slovák, napadol nožom 47-ročného muža na Českomoravskej ulici v električke v Prahe. Napadnutý muž sa síce ubránil, ale skončil so zraneniami v nemocnici.
  • 18. marec – Pražskí policajti zneškodnili muža, ktorý v električke útočil nožom na ľudí. Podozrivý sa nechcel upokojiť a zaútočil aj na zasahujúcich policajtov, ktorí ho spacifikovali strelou do stehna.

2021

  • 1. december – Českého premiéra v demisii Andreja Babiša chcel napadnúť ozbrojený muž. S pištoľou a nožom prišiel na vrátnicu Úradu vlády, kde ho zadržali.
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #učiteľ