Stoltenberg: Rusi sa na Ukrajine nesťahujú, ale premiestňujú

Severoatlantická aliancia nezaznamenala stiahnutie ruských síl na Ukrajine a očakáva dodatočné útočné akcie, uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

31.03.2022 17:23
Jens Stoltenberg Foto:
Jens Stoltenberg
debata (22)

„Podľa našich spravodajských informácií sa ruské jednotky nesťahujú, ale premiestňujú. Rusko sa snaží preskupiť, doplniť zásoby a posilniť svoju ofenzívu v regióne Donbas,“ povedal Stoltenberg počas tlačovej konferencie.

„Rusko zároveň pokračuje vo vyvíjaní tlaku na Kyjev a ďalšie mestá. Takže môžeme očakávať ďalšie útočné akcie, ktoré prinesú ešte viac utrpenia,“ dodal generálny tajomník Aliancie.

Moskva opakovane klamala

Podľa AFP je aktuálne hodnotenie situácie zo strany NATO v rozpore so záväzkom ruských vyjednávačov, ktorí po mierových rokovaniach v Istanbule tvrdili, že Moskva „radikálne“ obmedzí vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev.

Vladimir Putin Čítajte viac Ďalší branci na Ukrajinu? Putin podpísal odvod 134 500 ľudí

„Počuli sme nedávne vyhlásenia, že Rusko obmedzí vojenské operácie v okolí Kyjeva a na severe Ukrajiny. Rusko však opakovane klamalo o svojich zámeroch. Takže môžeme Rusko súdiť len podľa činov, nie podľa slov,“ povedal na margo vyhlásení Moskvy Stoltenberg.

„Je zrejmé, že z ruskej strany sme videli malú ochotu nájsť politické riešenie,“ dodal generálny tajomník NATO. Podľa neho sme svedkami pokračujúceho ostreľovania ukrajinských miest zo strany ruskej armády.

Zjednotení v búrlivých časoch

Stoltenberg tiež predstavil hodnotiacu správu NATO za rok 2021. Konštatuje sa v nej, že Severoatlantická aliancia v súčasnom menej bezpečnom a konkurenčnejšom svete naďalej robí všetko, čo je potrebné, na udržanie „našich krajín a hodnôt“ v bezpečí.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Kyjev Čítajte viac 36. deň: Ruskí vojaci sa stiahli z elektrárne v Černobyli. USA uvalili na Rusko ďalšie sankcie

„Vstúpili sme do novej éry globálnej bezpečnosti, kde autoritárske mocnosti ako Rusko a Čína otvorene spochybňujú základné princípy našej bezpečnosti a snažia sa prepísať celý medzinárodný poriadok, od ktorého závisí náš mier a prosperita. Moskva používa silu na dosiahnutie svojich cieľov,“ uvádza sa v hodnotiacej správe.

Aliancia tvrdí, že Putin dal jasne najavo, že jeho ciele sa neobmedzujú len na Ukrajinu.

„(Putin) žiadal právne záväzné dohody na ukončenie ďalšieho rozširovania NATO a odstránenie jednotiek a infraštruktúry z územia spojencov NATO, ktorí vstúpili (do Aliancie) po roku 1997 – ide o takmer polovicu Aliancie,“ píše sa ďalej v texte. Severná Amerika a Európa musia byť, podľa NATO, naďalej zjednotené a úzko spolupracovať. Aktuálna situácia však ukázala, že v turbulentných časoch drží NATO pokope.

Žonglovanie medzi investíciami

Jens Stoltenberg pri predstavovaní správy organizácie za rok 2021 uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu vytvorila medzi členskými štátmi NATO „nový pocit naliehavosti“ zvýšiť výdavky na obranu. V dokumente sa uvádza, že len osem z 30 členských štátov NATO spĺňalo cieľ vynakladať dve percentá HDP na obranu. Stoltenberg v tejto súvislosti ocenil vyhlásenie Nemecka, že do svojej armády vloží 100 miliárd eur a prekročí stanovený dvojpercentný cieľ výdavkov na obranu. Zdôraznil tiež, že podobné záväzky na zvýšenie obranných výdavkov prijali Dánsko, Poľsko a Rumunsko.

Rusko, Čečenci, Kadyrov Čítajte viac Kadyrov: Nečakajte žiadne ústupky. Putin len tak neskončí

Generálny tajomník Aliancie priznal, že vlády jednotlivých členských krajín musia „žonglovať“ medzi vynakladaním prostriedkov na obranu, zdravotníctvo, vzdelávanie či infraštruktúru, uviedla agentúra AFP.

„Keď však vidíme novú bezpečnostnú realitu, keď vidíme agresívne akcie Ruska proti Ukrajine, potom si všetci uvedomujeme potrebu investovať do našej bezpečnosti,“ uviedol Stoltenberg a konkrétne spomenul, že je potrebné viac investovať do protivzdušnej obrany.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine