Popularita Putina v Rusku napriek zabíjaniu civilov na Ukrajine stúpa

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina medzi obyvateľmi Ruska stúpla od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu. Putinovo konanie schvaľuje vyše 80 percent Rusov.

31.03.2022 18:11
putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie s najvyššími predstaviteľmi leteckého priemyslu v prezidentskej rezidencii pri Moskve vo štvrtok 31. marca 2022.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky nezávislého Analytického centra Jurija Levadu, známeho aj ako Centrum Levada, informuje agentúra AFP.

Podľa výsledkov prvého prieskumu, ktorý Centrum Levada vykonalo od 24. februára, teda od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, schvaľuje kroky ruského prezidenta 83 percent obyvateľov Ruska. Táto hodnota stúpla oproti prieskumu zo začiatku februára, keď konanie Putina podporovalo približne 71 percent Rusov.

Z nesúhlasných 27 % na 15 %

Podľa Centra Levada 15 percent opýtaných uviedlo, že Putinovo konanie neschvaľuje, čo je pokles oproti predošlému prieskumu, keď s jeho konaním nesúhlasilo 27 opýtaných. Približne dve percentá respondentov pritom uviedli, že nemajú vyhranený názor.

Viac ľudí pritom podporuje aj ruskú vládu a ruského premiéra Michaila Mišustina, vyplýva z prieskumu.

Prokremeľské analytické centrá pritom už skôr zverejnili výsledky svojich prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých ruského prezidenta taktiež podporuje vyše 80 percent ľudí.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Kyjev Čítajte viac 36. deň: Ruskí vojaci sa stiahli z elektrárne v Černobyli. USA uvalili na Rusko ďalšie sankcie

Putin sa na začiatku vojenskej operácie na Ukrajine odvolával na „genocídu“ rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine a na jej blízke vzťahy so Severoatlantickou alianciou (NATO), ktorú Rusko vníma ako hrozbu na svojich západných hraniciach.

Toto jeho tvrdenie podľa AFP denne tlmočia ruské štátne médiá, zatiaľ čo akékoľvek kritické hlasy alebo nezávislé médiá boli nútené buď ukončiť svoju činnosť, alebo zablokované.

Rusko tiež zaviedlo zákon, ktorý zakazuje šíriť falošné informácie o jeho armáde, a zakázalo tiež populárne sociálne siete ako Facebook, Instagram a Twitter, píše AFP.

Vladimir Putin Čítajte viac Ďalší branci na Ukrajinu? Putin podpísal odvod 134 500 ľudí
chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine