Obnova zničeného Mariupoľa? Minimálne 10 miliárd dolárov

Obnova infraštruktúry Mariupoľu zdevastovaného ruskými útokmi vyjde odhadom najmenej na desať miliárd dolárov, uviedla podľa agentúry Unian mestská rada. Starosta mesta Vadym Bojčenko zároveň zdôraznil, že správa Mariupoľu sa bude usilovať o to, aby od Ruska získala náhradu škôd.

01.04.2022 18:24
mariupoľ Foto:
Muž sa prechádza spolu so svojim psom v blízkosti bytového domu v Mariupole zničenom pri ruskom ostreľovaní mesta na pobreží Azovského mora.
debata (72)

Mestská rada upresnila, že desať miliárd dolárov je zatiaľ minimálna odhadovaná čiastka, ktorá bude spresňovaná s tým, ako bude pokračovať zisťovanie škôd. Za týmto účelom rada vytvorila aj špeciálnu komisiu.

„Každý zločin, každá vražda a každá škoda spôsobená agresorom musí byť zaznamenaná a odovzdaná medzinárodnému súdu. Vojnoví zločinci musia byť potrestaní,“ zdôraznil starosta Bojčenko.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj pre ruské médiá: Vojakom v Mariupole som dal na výber. Zvolili si zostať

„Teraz sme v úzkej spolupráci so správou Doneckej oblasti, aby sme po vojne dosiahli reparáciu od Ruska na obnovu nášho milovaného Mariupoľu, ale aj náhrad pre všetkých obyvateľov nášho mesta za spôsobené utrpenie a škody,“ dodal Bojčenko.

Skazu Mariupoľu na pobreží Azovského mora dokladajú napríklad snímky americkej súkromnej spoločnosti Maxar Technologies. Fotografie zachytili so zemou zrovnané bloky domov aj zničené divadlo, na ktoré ruské sily podľa Kyjeva zvrhli bombu vo chvíli, keď sa v kryte pod ním podľa miestnych úradov ukrývalo vyše 1000 ľudí.

Strategicky položený Mariupoľ je od začiatku marca obkľúčený ruskými jednotkami, ktoré ho odvtedy ťažko ostreľujú. Rusko popiera, že by cielilo na civilistov. Podľa Bojčenka však počas obliehania zomrelo v meste 5 000 civilistov, vrátane 210 detí. Starosta udáva, že v meste sa stále nachádza asi 160 000 zo zhruba 400 000 obyvateľov, ktorí tu žili pred vojnou. Predchádzajúce pokusy o evakuáciu civilistov čiastočne alebo úplne zlyhali, z čoho sa Rusko aj Ukrajina vinia navzájom.

Do prístavného mesta teraz podľa informácií stanice BBC mieria pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC), ktorí majú po príchode zorganizovať ďalšiu evakuáciu a viesť konvoj zložený z 54 autobusov a súkromných vozidiel.

VIDEO: Najkrajšie ukrajinské mestá

Rebríček: Najkrajšie ukrajinské mestá a ich ešte nezbombardované pamiatky

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

ukrajina Čítajte viac 37. deň: Kyjev poprel, že útočil na sklady paliva v ruskom Belgorode
72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Mariupol #vojna na Ukrajine