38. deň vojny: Návrh mierovej dohody je podľa Kyjeva pripravený na prerokovanie prezidentmi

Rusko uviedlo, že návrhy mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou pokročili dosť na to, aby o nich mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Uviedol to dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina šéf ukrajinskej vyjednávacej delegácie Davyd Arachamija. Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou postoja k otázke Krymu.

02.04.2022 07:15 , aktualizované: 22:12
Ukrajina, Charkov Foto: ,
Ukrajinský špeciálny policajt kráča vedľa zničenej budovy pri hliadkovaní počas nočného zákazu vychádzania v Charkove na Ukrajine v nedeľu 27. marca 2022.
debata (1322)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 38. deň
  • USA a spojenci plánujú dodať Ukrajine sovietske tanky
  • Z oblastí bojov na Ukrajine sa podarilo evakuovať vyše 4200 ľudí
  • Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už takmer 4,14 milióna obyvateľov
  • Návrh mierovej dohody je podľa Kyjeva pripravený na prerokovanie prezidentmi
mier-ukrajine-2

VIDEO: Vojny Ruska

Najväčšie vojny rozputané Ruskom

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

22:12 Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorého brat je primátorom Kyjeva, po sérii stretnutí s nemeckými predstaviteľmi v Berlíne vyzdvihol Nemecko za jeho pomoc Ukrajine. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Kličko a jeho brat Vitalij, tiež bývalá boxerská hviezda, majú silné väzby na Nemecko, pretože tam strávili väčšinu svojej profesionálnej kariéry.

Krátko po vypuknutí vojny obaja bratia obvinili Berlín, že nedokázal Ukrajine dostatočne pomôcť, aby sa mohla účinnejšie brániť ruskej invázii, ktorá sa začala 24. februára.

Agentúra Reuters poznamenala, že nemecká vláda urobila za posledných šesť týždňov niekoľko zásadných obratov v zahraničnej i vnútornej politike: keď súhlasila s odoslaním zbraní Ukrajine; pozastavila projekt plynovodu s Ruskom, ktorý obchádza Ukrajinu; a prisľúbila, že zvýši výdavky na obranu.

21:52 Z oblastí bojov na Ukrajine sa dnes podarilo evakuovať vyše 4200 ľudí, uviedla večer na facebooku vicepremiérka Iryna Vereščuková. Asi tisíc z nich pochádza z ruskými jednotkami obliehaného Mariupolu, kde panuje katastrofálna humanitárna situácia.

Vereščuková upresnila, že z Mariupolu a Berďansku do Záporožia vlastnými autami prišlo 1265 ľudí, z nich asi 740 bolo z Mariupolu. Ďalších viac ako 300 obyvateľov tohto strategicky položeného mesta odviezli autobusy z Rusy ovládaného Berďansku smerom na Záporožie. Do relatívneho bezpečia v Záporoží sa dostalo aj 2650 obyvateľov rôznych miest ležiacich v Luhanskej oblasti.

21:16 Rusko uviedlo, že návrhy mierovej zmluvy medzi Kyjevom a Moskvou pokročili dosť na to, aby o nich mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Uviedol to dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina v televízii šéf ukrajinskej vyjednávacej delegácie Davyd Arachamija. Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou postoja k otázke Krymu.

20:51 Vo viacerých metropolách sveta sa v sobotu konali zhromaždenia na podporu Ukrajiny a proti vojne, ktorú na jej území rozpútalo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP.

Jedna z takýchto demonštrácií sa konala vo švajčiarskom meste Bern, kde sa tisíce ľudí zišli napriek na toto obdobie nezvyčajnému sneženiu. Boli medzi nimi aj Rusi, ktorí vyjadrovali podporu Ukrajine a kritizovali svojho prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinská študentka na univerzite v Lausanne a členka švajčiarsko-ukrajinského podporného výboru Hanna Perechodová v rozhovore pre agentúru AFP pripomenula, že ruskí oligarchovia majú svoje peniaze vo švajčiarskych bankách, „takže Švajčiarsko je kľúčovým miestom pre zastavenie tejto vojny“.

Podobné protestné zhromaždenia sa konali aj v Paríži a Londýne, ako i v Budapešti, kde mu predchádzal pochod ukrajinských matiek, ktoré pred vojnou vo svojej vlasti ušli do Maďarska.

Ako informovala agentúra MTI, Péter Juhász, jeden z organizátorov zhromaždenia, kritizoval, že kým občianske skupiny sú solidárne voči utečencom z Ukrajiny a robia pre nich maximum, premiér Viktor Orbán a maďarská vláda „neurobili nič“.

20:35 Na jednej z ulíc ukrajinského mesta Buča severozápadne od Kyjeva spozorovali novinári agentúry AFP v sobotu ležať telá najmenej 20 mužov v civilnom odeve. Spravodajcovia do tohto mesta, v ktorom sa v posledných týždňoch odohrávali ťažké boje, vstúpili spolu s ukrajinskými silami po tom, čo sa odtiaľ stiahli ruské jednotky.

Vo videu zverejnenom online bolo vidieť na ceste v obytnej oblasti Buče telá mužov, z ktorých jeden mal spútané ruky za chrbtom a vedľa neho ležal otvorený ukrajinský pas. Hoci príčina smrti týchto osôb nebola bezprostredne známa, najmenej jeden z nich mal na hlave strelné zranenie. Farba kože mŕtvych mužov mala bledý voskový odtieň, čo môže naznačovať, že tam ležali zrejme už niekoľko dní.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že nemajú informácie o identite obetí, ani o tom, ako zomreli. „Toto územie nebolo pod kontrolou Ukrajiny“, keď boli zabití, povedal pre AFP pod podmienkou anonymity regionálny predstaviteľ. „Mohli by to byť civilisti zabití počas bombardovania alebo ich mohli zastreliť ruskí vojaci. Budú sa tým zaoberať poriadkové sily,“ dodal.

19:59 Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Oznámila to dnes na facebooku námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. V meste Buča blízko Kyjeva muselo byť do spoločných hrobov uložených 280 tiel, povedal tamojší starosta.

18:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil ruských vojakov, ktorí ustupujú alebo sú vytláčaní ukrajinskými silami, že úmyselne nastražujú míny v oblastiach severnej Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

„Na severe našej krajiny útočníci ustupujú. Je to pomalé, ale zjavné. Na niektorých miestach sú vytláčaní pomocou bojov, inde svoje pozície opúšťajú sami,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom v sobotu.

„Nastražujú míny na celom tomto území. Podmínované sú domy, vybavenie a dokonca aj telá mŕtvych ľudí,“ dodal. Pre svoje tvrdenia však nepredložil nijaké dôkazy.

Ruské ministerstvo obrany na žiadosť o komentár v tejto veci nereagovalo. Agentúra Reuters uvedené obvinenia prezidenta Zelenského nevedela nezávisle overiť.

Bezpečnostné zložky v sobotu po tom, ako sa v obci Dmytrivka západne od Kyjeva našlo za deň vyše 1500 výbušnín, varovali ľudí žijúcich v mestách a obciach Kyjevskej oblasti, ktoré sa nedávno podarilo Ukrajine oslobodiť, aby boli opatrní.

18:00 Ukrajinské jednotky získali naspäť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč s tým, že Ukrajina opäť ovládla i mestá Buča a Brovary.

Ako informovala televízia Sky News, Arestovyč súčasne upozornil, že na východnej a južnej Ukrajine naďalej prebiehajú intenzívne boje, najmä o ovládnutie prístavného mesta Mariupol.

Ďalší poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, v sobotu potvrdil, že ruské sily sa „rýchlo sťahujú“ z Kyjevskej a Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

„Vzhľadom na všetky pohyby a koncentráciu okupačných jednotiek je celkom jasné, že Rusko zvolilo ako prioritnú inú taktiku,“ dodal Podoľak v správe na sieti Telegram.

17:47 Turecko je ochotné pomôcť evakuovať ľudí z ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré oblieha ruská armáda, uviedlo v sobotu turecké ministerstvo obrany s tým, že zranených a civilistov môžu zobrať lode. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Môžeme poskytnúť podporu vo forme plavidiel pre evakuácie z Mariupolu, najmä pokiaľ ide o civilistov, zranených, tureckých občanov či občanov iných krajín,“ povedal novinárom turecký minister obrany Hulusi Akar.

Turecký rezort obrany tlmočil svoju „žiadosť o poskytnutie podpory“ pri evakuáciách ruskému vojenskému pridelencovi v Ankare, ako aj jeho tureckému náprotivku v Moskve, ktorý správu odovzdal ruským úradom. Ukrajinský vojenský pridelenec v Ankare zároveň tiež o návrhu informoval svojich nadriadených v Kyjeve, priblížil Akar.

17:17 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už takmer 4,14 milióna obyvateľov, pričom sa Slovensko prišlo 294 885 z nich, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zverejnených v sobotu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

UNHCR informoval, že z Ukrajiny utieklo celkovo 4 137 842 ľudí, čo je oproti piatku nárast o takmer 35-risíc. Zhruba 90 percent utečencov sú ženy a deti, keďže muži od 18 do 60 rokov majú zakázané opustiť krajinu. Okrem občanov ušlo z krajiny aj takmer 205 500 cudzincov, ktorí na Ukrajine študovali alebo pracovali, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

OSN uviedla, že svoje domovy od začiatku ruskej vojenskej invázie opustilo viac ako desať miliónov Ukrajincov a takmer 6,5 milióna z nich sú vnútorne vysídlené osoby. Detský fond OSN (UNICEF) upozornil, že vojna vysídlila zhruba 4,5 milióna detí.

16:15 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov ďalších osem osobností z ruských médií.

Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zo série krokov podnikaných ruskými úradmi na potlačenie kritikov politiky Kremľa.

Zoznam, ktorý zverejnilo ministerstvo spravodlivosti v noci na sobotu, zahŕňa Jelizavetu Osetinskú, bývalú šéfredaktorku niekoľkých ruských ekonomických periodík, ktoré okrem iného zverejňovali aj informácie o obchodných záujmoch ľudí blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

15:59 Viac ako 180 ľudí dnes zadržali policajti v 15 ruských mestách pri nepovolených demonštráciách proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy ruskej polície.

V Moskve sa ľudia nesúhlasiaci s ruskou agresiou voči Ukrajine zišli v parku Zarjaďje v centre mesta a vo fujavici protestovali v sede, uviedol spravodajca agentúry AFP. V okolí parku, ktorý sa nachádza neďaleko Kremľa, polícia rozostavila viac ako 30 dodávok, do ktorých odvádzala zadržaných demonštrantov. „Nie vojne,“ kričala istá žena, ktorú členovia bezpečnostných síl zadržali. Rovnaký osud stretol vyše dvadsať ľudí.

Organizátori protesty zvolali prostredníctvom sociálnych sietí od Vladivostoku na Ďalekom východe až po Petrohrad. V tomto meste na severozápade krajiny polícia zadržala asi 25 ľudí. Akcie boli namierené nielen proti vojne na Ukrajine, ale aj proti „kolapsu ruskej ekonomiky“, prezidentovi Vladimírovi Putinovi aj proti väzneniu opozičného politika Alexeja Navalného. „Rusko si zaslúži mier, demokraciu a prosperitu,“ uviedli usporiadatelia.

15:22 Najmenej štyri osoby utrpeli v sobotu zranenia v juhoukrajinskom meste Enerhodar, keď ruské sily násilným spôsobom rozohnali demonštráciu proti ruskej okupácii. Počas zásahu bolo zadržaných niekoľko protestujúcich. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na online vyhlásenie predstaviteľov Enerhodaru.

„Okupanti rozohnávajú protestujúcich explóziami,“ uviedla správa mesta v aplikácii Telegram, kde zverejnila aj video zobrazujúce, ako na námestie dopadlo niekoľko omračujúcich granátov a na mieste bolo tiež vidieť stúpať biely dym.

„Dnes ráno sa obyvatelia mesta zhromaždili na pokojnej demonštrácii na podporu Ukrajiny. Spievali hymnu a zhovárali sa… keď sa začali rozchádzať, zastali tam policajné dodávky a útočníci začali miestnych ľudí do nich tlačiť,“ napísala na Telegrame ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom, ktorú citovala stanica BBC.

Spoločnosť dodala, že v priebehu niekoľkých minút mestom otriasli výbuchy a rozsiahle ostreľovanie a vystrašení ľudia sa rozutekali. Niektorých zo zranených by mali po ošetrení v nemocnici prepustiť ešte počas soboty.

14:50 Do Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie 2,437 milióna utečencov z Ukrajiny, oznámila dnes poľská pohraničná stráž. V piatok odbavila 21 100 utečencov. Do dnešnej siedmej hodiny rannej ďalších 4 300.

V piatok prekročilo poľsko-ukrajinskú hranicu o 8,3 percenta ľudí menej ako vo štvrtok, uviedli pohraničníci. Počet odbavených do dnešných 7:00 bol ale v porovnaní s piatkom vyšší.

V posledných dňoch sa počet ľudí utekajúcich z vojnou postihnutej Ukrajiny do Poľska znižuje. Mnoho utečencov v Poľsku zostáva, ďalší ale z krajiny pokračujú do iných častí Európy.

Poľská pohraničná stráž dnes tiež uviedla, že z Poľska na Ukrajinu od začiatku invázie odišlo 421-tisíc osôb. Podľa skorších správ poľských i ukrajinských médií ide predovšetkým o ukrajinských mužov, ktorí sa vydali do vlasti bojovať proti ruským inváznym silám.

13:33 Neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev bolo nájdené telo ukrajinského novinára a dokumentárneho fotografa Maxa Levina (40), ktorý bol nezvestný vyše dvoch týždňov. V sobotu to oznámil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, informuje agentúra AFP.

„Levin zmizol v Kyjevskej oblasti na mieste prebiehajúceho konfliktu 13. marca. Jeho telo bolo nájdené 1. apríla v obci Huta-Mežyhirska,“ uviedol Jermak na Telegrame.

Miestna nezisková organizácia Masmediálny inštitút citovala predbežné zistenia prokuratúry, podľa ktorých žurnalistu usmrtili „dve strely“ vypálené príslušníkmi ruskej armády.

Max Levin, otec štyroch detí, dlhodobo pracoval pre ukrajinský spravodajský portál LB.ua a tiež pre medzinárodné médiá vrátane agentúr Reuters, AP a stanice BBC.

12:27 Normálne vzťahy medzi ruskou vesmírnou agentúrou a jej partnermi podieľajúcimi sa na prevádzke medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a iných projektoch bude možné obnoviť až po zrušení sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu, povedal v sobotu šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Cieľom sankcií, ktoré krajiny Západu uvalili na Moskvu v dôsledku jej útoku na Ukrajinu, je podľa Rogozina „zabiť ruskú ekonomiku a uvrhnúť našich ľudí do zúfalstva a hladu.“

„Preto som presvedčený, že obnovenie normálnych vzťahov medzi partnermi na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a inými projektmi je možné len úplným a bezpodmienečným odstránením týchto nezákonných sankcií,“ napísal Rogozin na sociálnych sieťach.

Napriek napätiu medzi Ruskom a Západom spolu kozmonauti na ISS aj naďalej do istej miery spolupracujú, pripomína agentúra Reuters. V stredu sa americký astronaut Mark Vande Hei spolu s dvoma ruskými kolegami vrátil na Zem na ruskej vesmírnej lodi Sojuz.

11:56 Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. „Áno, je to možné,“ povedal dnes novinárom v lietadle cestou na Maltu. Podrobnosti podľa agentúry Reuters neuviedol. Na Malte hlavu katolíckej cirkvi čaká stretnutie s prezidentom Georgom Vellom aj premiérom Robertom Abelom. Pápež tiež prednesie prejav k štátnym predstaviteľom a diplomatom, v ktorom by mal podľa agentúry AP upozorniť na výzvy, ktorým Európa čelí v otázkach migrácie.

Ak by sa František skutočne rozhodol navštíviť Kyjev, kam ho pozvali ukrajinskí politici i náboženskí predstavitelia, stal by sa najznámejšou osobnosťou, ktorá by tak počas vojny urobila. Veľký ohlas v marci vyvolala návšteva ukrajinskej metropoly českým premiérom Petrom Fialom a jeho náprotivkami z Poľska a Slovinska, ktorú pozorovatelia hodnotili ako silný signál podpory Kyjevu, ktorý čelí agresii Moskvy.

11:15 Ukrajinská armáda naďalej zatláča v bojoch neďaleko Kyjeva ruské jednotky, uviedli podľa agentúry DPA v sobotu britské tajné služby.

Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany sa už ruské jednotky údajne stiahli z letiska v meste Hostomeľ – letiska, o ktoré sa zvádzajú intenzívne boje už od prvého dňa vojnového konfliktu na Ukrajine.

Ukrajina „opäť získala niekoľko dedín“, píše sa v najnovšej krátkej správe britského rezortu obrany.

„Na východe Ukrajiny zabezpečili ukrajinské jednotky po ťažkých bojoch uvoľnenie hlavnej dopravnej tepny v južnom Charkove,“ uvádza britské ministerstvo.

9:33 Ruské rakety zasiahli v sobotu na strednej Ukrajine dve mestá, pričom zničili ich infraštruktúru i obytné budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne oiciálne zdroje.

„Poltava: Raketa zničila v noci jeden z hospodárskych objektov. Kremenčuk: Ráno mnoho útokov na mesto,“ napísal na internete šéf Poltavskej oblasti Dmytro Lunin.

Poltava je hlavným mestom administratívneho územného celku Poltavská oblasť, rozkladajúceho sa východne od ukrajinskej metropoly Kyjev, a Kremenčuk je zase jedným z najdôležitejších miest v tomto regióne.

O prípadných obetiach na životoch či zranených neboli bezprostredné informácie. Reuters pripomína, že Luninove údaje nemal zatiaľ nezávisle kde a ako overiť.

9:03 Americké ministerstvo obrany v noci na sobotu oznámilo, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc – tentoraz v hodnote 300 miliónov dolárov –, určenú na posilnenie jej obranných kapacít. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca Pentagónu John Kirby priblížil, že pôjde o laserom navádzané raketové systémy, bezpilotné lietadlá, obrnené vozidlá, zariadenia na nočné videnie a tiež muníciu. Súčasťou balíka pomoci majú byť aj zdravotnícky materiál, terénne vybavenie či náhradné diely.

Kirby dodal, že USA už Kyjevu poskytli od začiatku ruskej invázie bezpečnostnú pomoc v hodnote vyše 1,6 miliardy dolárov.

8:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom videoprejave Rusko opäť obvinil z ďalších vojnových zločinov. Uviedol napríklad aj to, že Moskva sa pokúša odvádzať do boja ako brancov aj ľudí z anektovaného Krymu. Informuje o tom spravodajkyňa denníka The Guardian.

Zelenskyj ďalej povedal, že ruskí vojaci sa zo severu Ukrajiny sťahujú „pomalým, ale viditeľným“ spôsobom. Dodal, že v niektorých prípadoch ich vytlačili ukrajinské sily, ale v iných odišli aj z vlastnej vôle. „Ostáva po nich úplná pohroma a množstvo nebezpečenstiev, to je pravda,“ povedal. Rusi podľa jeho slov oblasť pri svojom odsune zamínujú, a to dokonca v okolí domov či mŕtvol ležiaciach na zemi, cituje ho agentúra AP. Zelenskyj tiež varoval, že aj pri odsune môžu pokračovať aj s bombardovaním.

8:38 Učiteľku angličtiny v ruskom meste Penza zatkli po tom, ako jej žiaci na polícii nahlásili, že mala protivojnové poznámky. Informovala o tom v piatok večer stanica BBC odvolávajúca sa na správu, ktorú zverejnil portál Meduza.

Študenti v tínedžerskom veku boli zjavne znepokojení z toho, že sa im zrušil plánovaný športový výlet do Česka, pričom svojej 55-ročnej učiteľky angličtiny, Iriny Genovej, sa pýtali, čo si o tom myslí. Diskusiu s ňou z 18. marca si nahrali.

Prepis ich rozhovoru zverejnil web Meduza založený nezávislými ruskými novinármi a momentálne sídliaci v Lotyšsku. Učiteľka podľa neho žiakom povedala, že zrušenie cesty bolo správne. Zároveň dodala, že takéto veci sa budú naďalej stávať, ak sa Rusko „nezačne správať civilizovane“.

Rusko tiež prirovnala k Severnej Kórei a na vojnu na Ukrajine „vyjadrila odlišný názor od toho oficiálneho“, uviedla Meduza, ktorú zmonitorovala BBC. Genovej teraz pravdepodobne hrozí pokuta až do výšky 5,1 milióna rubľov alebo maximálne desaťročné väzenie.

7:18 Podľa denníka The New York Times Washington pracuje so svojimi spojencami na odovzdaní tankov sovietskej výroby Ukrajine. Požiadal o to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Takýto krok by ďalej posilnil ukrajinské ozbrojené sily. Podľa zdroja denníka by sa dodávky techniky mali začať čoskoro, aby ukrajinská armáda mohla úspešnejšie čeliť očakávaným ruským útokom v Donbase.

Nemenovaný americký predstaviteľ však denníku odmietol povedať, koľko kusov techniky by Kyjev mohol dostať a z ktorých krajín.

Spojené štáty tiež pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 300 miliónov dolárov. Ide o bezpilotné prostriedky alebo navádzané strely, informovala agentúra Reuters.

Washington Kyjevu poskytne laserom navádzané strely, bezpilotné prostriedky, zariadenia na nočné videnie, muníciu či opancerované vozidlá. Podľa hovorcu Pentagonu Johna Kirbyho USA Ukrajine poskytli od začiatku ruskej invázie vojenskú pomoc v celkovej hodnote 1,6 miliardy dolárov. „Toro rozhodnutie potvrdzuje neotrasiteľný záväzok Spojených štátov voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol Kirby.

V piatok hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová uviedla, že Washington poskytuje Kyjevu vybavenie, ktoré by mu mu pomohlo v prípade útokov biologickými či chemickými zbraňami.

7:15 Volodymyr Zelenskyj uviedol, že na východe krajiny je situácia „aj naďalej mimoriadne ťažká“. Okrem toho povedal, že ruské sily sa hromadia v Donbase, smerom na Charkov, a „chystajú sa na ešte silnejšie“ útoky. „Sú pred nami ťažké boje. Nemôžeme si myslieť, že sme už prešli všetkými skúškami,“ dodal.

Ukrajinský prezident okrem toho uviedol, že začiatok ruskej brannej sezóny priniesol tento rok „zaručenú smrť pre mnohých mladých chlapcov“. Ruským rodinám zároveň adresoval varovanie: „Nepotrebujeme tu ďalších mŕtvych ľudí. Zachráňte svoje deti, aby sa z nich nestali zloduchovia. Neposielajte ich do armády. Urobte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste ich udržali nažive. Nechajte ich doma,“ povedal.

Rusko tiež obvinil z toho, že sa snaží brať do armády aj ľudí z anektovaného polostrova Krym, čo označil za porušenie humanitárneho práva a Západ vyzval na uvalenie ďalších sankcií. Na obyvateľov Krymu apeloval, aby do ruskej armády vstúpiť odmietli. Ak by sa im to však nepodarilo, majú sa podľa jeho slov „pri prvej príležitosti“ vzdať ukrajinskej armáde. „My to všetko pochopíme. Ostanete žiť,“ dodal.

Zelenskyj okrem toho informoval, že Rusko dosadilo v niektorých oblastiach na juhu Ukrajiny do vedenia prorusky zmýšľajúcich „dočasných lídrov“, ktorí sa vyhrážajú zamestnancom miestnych úradov či podnikov a nútia ich k spolupráci. Zelenskyj v tejto súvislosti upozornil, že následkom bude čeliť každý, kto sa stane takýmto vodcom, a síce ako povedal „kolaborantom“.

Zelenskyj predtým v rozhovore pre stanicu Fox News uviedol, že sankcie, ktoré na Moskvu uvalil Západ v dôsledku invázie, zjavne fungujú. Potrebné je však podľa jeho slov vyvíjať ďalší tlak.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine